Експерти от Македония приветстват идеята ни за съвместно изграждане на АЕЦ "Белене"

17.11.2005 | 15:47
по статията работи: econ.bg
Експертите предупреждават, че до 2012 г. Македония трябва да си осигури нови производствени мощности

 

Македония не бива да пропусне шанса си да участва в строителството на АЕЦ "Белене" в България, смятат македонските енергийни експерти, пише македонският вестник "Дневник".

Експертите предупреждават, че до 2012 г. Македония трябва да си осигури нови производствени мощности от най-малко 800 мегавата и затова всички алтернативи трябва да бъдат сериозно обсъдени.

"Предложението на българския президент Георги Първанов за съвместно изграждане на "Белене" си струва да бъде обсъдено. Трябва да се види какво се предлага, колко струва и дали задоволява потребностите на Македония от електроенергия. Трябва да се обсъди и възможността за изграждане на АЕЦ в Македония, защото по всички личи, че навлизането на атомната енергия е неминуемо", смята Влатко Чинговски от Сдружението на енергетиците в Македония.

Според проф. Антон Чаушевски евентуална инвестиция в "Белене" ще се изплати за 5 години, защото няма да бъде необходим внос на ток. Според експертите, за да получи необходимото количество ток от българската АЕЦ, Македония ще трябва да инвестира около 500 милиона евро.

"България има 30-годишен опит от работата на АЕЦ "Козлодуй". Именно поради това предложението на българите трябва да бъде сериозно обсъдено, защото е нереално да се очаква изграждане на атомна електроцентрала в Македония през следващите 20 години", каза Чаушевски. /Източник: БГНЕС

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.06   891 г. – Арнулф Каринтски отблъсква викингите в битката при Лувен. 1503 г. – По време на четвъртата си експедиция до Америка Христофор Колумб претърпява...