Експерт прогнозира предстоящ ръст в кредитирането

29.05.2011 | 10:04
по статията работи:
Най-често търсените кредити за покупка на жилище са между 30 000 евро и 50 000 евро
Експерт прогнозира предстоящ ръст в кредитирането

През следващите месеци ще бъде отчетен ръст в кредитирането. Това прогнозира пред Агенция "Фокус" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център".

В последните един-два месеца се вижда по-сериозно раздвижване и при потребителското и фирменото кредитиране, а ипотечното кредитиране формира ръстове.

Виждаме силната медийна реклама на всички видове кредити, най-активна по отношение на ипотечните кредити, тъй като те продължават да бъдат най-търсени, най-ниско рисков кредитен продукт на пазара. Има доста активни промоции по отношение на предлагането на кредитни карти, така че има достатъчно ресурс и като цяло смятам, че през следващите месеци до края на годината ще отчетем ръст и на кредитирането, обясни експертът.

Потребителят обаче не е изкушен да взема кредити както преди. Част от потребителите, които са устояли на кризата и смятат, че са излезли от нея и виждат в техните лични финансови потоци подобрение и добра перспектива, те теглят кредити. Някои от тях, за да създават нови бизнеси, да разширяват съществуващите си бизнеси, физическите лица да купуват жилища най-често. Няма я тази лека истерия, която се създаде 2007 и 2008 г. в началото, когато достъпът до кредитиране беше много лесен, доходите ни бяха високи, и растяха постоянно, отчете Тошев.

В момента и бизнесът, и хората са доста предпазливи и внимателни при вземането на това решение. Правят го доста по-отговорно и затова моите очаквания са, че кредитите, отпуснати през 2011 година ще са с изключително малък процент лоши кредити след време, коментира още шефът на "Кредит център".

Най-често търсените кредити за покупка на жилище са между 30 000 евро и 50 000 евро. За сравнение - през миналата година масово хората са искали кредит по-скоро между 20 000 евро и 40 000 евро.

Започват да се търсят малко по-хубави и по-големи жилища. Потребителят не е активен само в ниския ценови сегмент на недвижимите имоти. При кредитите за потребление средната сума, която търсят потребителите, е по-висока, защото в момента те се търсят най-вече или да се попълни липсваща сума по покупка на недвижим имот, или за някакъв по-сериозен ремонт на съществуващо жилище, ново обзавеждане. За това се теглят средно между 7 000 и 9 000 лева. Когато кредитът е за допълване на сума за плащане на недвижим имот, тогава стига до 20 000-25 000 лева. При бизнеса търсенето е повече в частта за оборотни средства, търсят се суми до 50 000-70 000 евро за малък и среден бизнес. При инвестиционните кредити запитванията са най-често в рамките между 100 000-150 000 евро.

Продължават да са популярни кредитите с фиксирана лихва. Някои финансови институции в момента предлагат и по-дълги фиксирани срокове от 5 години, има търсене на такива продукти, особено когато лихвата, която е фиксирана, е по-ниска, под 6.5 %.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...