Енергийната система на страната е готова за зимния сезон

13.11.2009 | 12:07
по статията работи:
Не се предвижда внос на електричество. Възможни са проблеми за топлофикационните дружества в Сливен и Перник
Енергийната система на страната е готова за зимния сезон

Енергийната система на страната е готова за предстоящия зимен сезон. Това е основният извод от анализ по темата, изготвен от експерти на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

По информация на дружествата до 30 септември са приключили всички необходими дейности и ремонти за нормална работа през зимата. Извършени са планови годишни ремонти и презареждане на VI-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй"ЕАД, на Блок № 6 на ТЕЦ „Варна"ЕАД, във въглеподаване на ТЕЦ „Марица-Изток-2"ЕАД, на "Енел Марица Изток III"(бивша ТЕЦ "Марица Изток 3"), ТЕЦ „Бобов дол"ЕАД.

Всички дружества са осигурили необходимите им количества горива, съгласно утвърдените нормативи. Кондензационните ТЕЦ и АЕЦ също са готови за зимата, както по отношение на техническото състояние на съоръженията, така и на наличието на горива. Те могат да произведат достатъчно електрическа енергия за целия отоплителен период.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са разработени прогнозни баланси за зимните месеци. Планираният "студен резерв" до края на тази година е средно 1170МW, а за 2010г. - 1060MW. Той е осигурен от един блок в ТЕЦ „Бобов дол"; три блока в ТЕЦ „Варна", ТЕЦ „Марица Изток 2 и "Енел Марица Изток III".

Потреблението на електроенергия се задоволява напълно от националните производители и не се налага внос, освен в случай на реекспорт. През настъпващия зимен период не се очакват претоварвания в електрическата мрежа или планови изключвания. Единични повреди няма да повлияят на качеството на захранване на потребителите.

Съгласно предвижданията на дружествата за отоплителния сезон, на абонатите ще бъдат доставени 4 749 823 МВтч топлоенергия и към електроенергийната система ще бъдат подадени 1 632 642 МВтч ток.

Проблеми през тази зима се очакват за топлофикационните дружества в Сливен и Перник, които не са изпълнили задължения за опазване на околната среда и по разпореждане на МОСВ там има спрени мощности.

МИЕТ е извършило проверка на запасите от мазут на своите топлофикационни дружества и е установило, че те имат налични такива за по-дълъг от законово установения петдневен срок.

Газохранилището в Чирен е с дневен дебит от 4,3 - 4.4 млн.куб.м. При екстремни ситуации консумацията от него би могла да достигне 4.7 - 4.8 млн. куб. м. дневно за максимален период от 25 дни. В хранилището са нагнетени 648 млн.куб.м. активен газ (освен тях 750 млн. куб.м. са буферно количество, което не може да се използва). Тези запаси могат да бъдат използвани за 9 месеца.

България разполага и с реверсивна връзка с Гърция, чрез която също може да се осигурява алтернативно гориво.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....