Животновъдите постигнаха съгласие по спорния казус с обезщетенията за мляко

04.08.2017 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Точните ставки за подпомагане за млекопроизводството ще бъдат определени с нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов
Животновъдите постигнаха съгласие по спорния казус с обезщетенията за мляко
Снимка: БГНЕС

По време на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство, проведено в агроминистерството с единствена точка – как да се разпредели допълнителната помощ за млякото, страните са постигнали съгласие за размера на ставките, съобщиха от агроведомството. Става въпрос за допълнителния бюджет от 11,3 млн. лв., предоставен на България в края на миналата година.

Освен тези средства животновъдите ще получат и помощ по de minimis в размер на около 7,5 млн. лв., но разпределението по нея ще бъде определено на следващото заседание на управителния съвет на фонд „Земеделие“, поясниха от едомството.

Фермерите се договориха съотношението между размера на субсидиите за едър и дребен рогат добитък да бъде 1 към 7, съобщиха от министерството на земеделието.

Точните ставки за подпомагане за млекопроизводството ще бъдат определени с нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. За получаването на тези средства от стопаните няма да бъде изисквано да подават заявления.

Подпомагането ще бъде дадено за 398 хил. крави и биволи и за около 1,3 млн. овце и кози.

Беше прието предложението на браншови асоциации изплащането на извънредната помощ за подкрепа на млекопроизводителите от 11,3 млн. да стартира своевременно, за да бъде получена още през август и да не се чака одобрението на подпомагането по de minimis, което ще бъде гледано на следващо заседание на УС на Държавен фонд „Земеделие“.

Финансирането се извършва с цел да подпомогне стопаните за преодоляване на ценовите диспропорции в млечния сектор и да даде възможност за осигуряване на фуража за изхранване на животните.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...