Забраняват ограждането на плажовете и слагането на сергии около тях

29.03.2012 | 08:30
по статията работи: Петя Бързилска
Промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще съкратят процедурата за предоставяне на концесии
Забраняват ограждането на плажовете и слагането на сергии около тях
Снимка: Sxc.hu

Осигуряване на пълен достъп за всички до морски плажове и забрана на ограждането им, което възпрепятства използването им. Това предвиждат приетите вчера от Министерския съвет предложения за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Предвижда се също така в случаите на новообразувани морски плажове, засягащи имоти частна собственост, частта от засегнатите имоти да се отчуждава.

От това лято има шанс родните морски плажове и алеите в курортите да бъдат изчистени от сергии. Забраната ще се приложи веднага след влизане в сила на редакцията на закона и ще важи и за сега съществуващите сергии и други преместваеми обекти, които не отговарят на изискванията му.

Законопроектът забранява строителството върху пясъчната ивица и в зона „А" от Черноморското крайбрежие, отстояща на 100 метра от плажовете. В тази зона ще могат да се изграждат паркове или обекти за спортни и културни дейности, които не трябва да са повече от 10 на сто от общата територия на определената зона.

В зона „Б" преместваемите обекти ще могат да се разполагат само според подробния устройствен план. Така обектите ще станат част от тези планове, които трябва да съответстват на Общите устройствени планове на общините. Площта, върху която ще се разполагат павилионите и сергиите, ще е процент от общата площ на плажната ивица. Ще бъде забранено разполагането на преместваеми обекти по алеи и зелени площи. Всички сергии, които не отговарят на новите изисквания, ще бъдат премахнати, предаде БНТ.

Новите промени в закона освен това ще улеснят процедурата за предоставяне на концесия за морски плаж чрез конкурс. Тя ще протича на три етапа и общата й продължителност ще е не по-дълга от 4 месеца в сравнение с десетте месеца, които са необходими според сегашния регламент, коментира в. Монитор.

Вносителите на законовите промени заявиха, че по-бързото провеждане на процедурите ще доведе до своевременни приходи от концесионни възнаграждения в държавния бюджет. За малките обекти на концесия досега разходите по изготвяне на процедурите са съизмерими с приходите от концесионни възнаграждения в средносрочен, дори и в дългосрочен период от време. 

С новите предложения за изменение на закона се дава възможност там, където съществуващите морски плажове са малки или няма такива, да могат да бъдат създавани нови или съществуващите да се разширяват и чрез отвоюване на територия от морето.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...