Започва изплащането на индексираните пенсии

08.04.2013 | 08:37
по статията работи: Елица Елефтерова
Увеличението ще бъде в зависимост от годината на отпускане на всяка пенсия
Започва изплащането на индексираните пенсии

От днес започва изплащането на индексираните пенсии. Плащанията ще протекат както е по график и ще приключат на 20 април, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Пенсиите, отпуснати след 1 януари тази година, няма да променят размерите си.

От 1 април тази година в съответствие със Закона за бюджета на ДОО пенсиите се индексират се съответния процент. Това става в зависимост от годината на отпускане на всяка пенсия. Тези, които са отпуснати до края на 2009 г. се осъвременяват с 9,8%, докато тези, отпуснати през 2010 г., се индексират с 8,8 на сто. Отпуснатите през 2011 г. се увеличават с 5,7 на сто, а тези от 2012 г. - с 2.2%.

Според НОИ осъвременяването се извършва върху действителния или запазения размер на пенсията към 31 март 2013 г., като не се отчитат изплащаните добавки. Ако осъвремененият размер на пенсията е под новия минимален праг, следва да се приравни с него, информира iNews.bg.

По този начин минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 април официално е 150 лева. Към същата дата максималната пенсия вече достига 770 лева. Това е 35 на сто от максималния осигурителен доход от 2200 лева. Социалната пенсия за старост вече не е 100.86 лева, а от 1 април скача на 110 лева на месец.

Наследствените пенсии и вдовишките добавки също ще бъдат осъвременени, като това ще се случи върху размера на пенсията на наследодателя. Увеличението е коефициент спрямо годината на отпускане, ако човекът е бил пенсиониран приживе.

Няма да се изготвят разпореждания за осъвременяване на пенсиите. Това е в съответствие с промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Всички пенсионери, които държат да получат заверено копие от разпореждането, могат лично да го поискат или да изпратят упълномощено лице в териториалното поделение на НОИ или в негов филиал.

Сроковете за обжалване на този административен акт ще се определят в зависимост от датата на връчването му. Услугата е безплатна и ще бъде достъпна от 1 април 2013 г., за което е създадена необходимата организация. От началото на този месец пенсионерите имат достъп до разпорежданията през електронна услуга, наречена Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК. Тя е достъпна на уебсайта на НОИ в рубриката е-услуги.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...