Започва модернизацията на газовото хранилище в Чирен

15.10.2015 | 15:52
по статията работи: econ.bg
Капацитетът му ще се увеличи двойно
Започва модернизацията на газовото хранилище в Чирен
Снимка: Булфото

Другата седмица стартира модернизацията на подземното газово хранилище „Чирен“. Проектът предвижда два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ, съобщиха от енергийното министерство.

По думите на ресорния министър Теменужка Петкова за развитието на устойчив енергиен сектор е нужна сигурност на доставките и правителството работи сериозно за осъществяването на този приоритет чрез изграждане на интерконекторните връзки със съседните държави, развитие на собствения добив на нефт и природен газ и модернизиране на вътрешната газопреносна мрежа.

Тя посочи, че интерконекторът Гърция – България е един от най-важните приоритети на правителството в тази сфера, защото осигурява диверсификация не само на маршрутите, а и на източниците за доставка на природен газ в региона.

„Реализацията на приоритетните проекти в енергетиката ще гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на целия регион на Югоизточна Европа“, отбеляза министърът.

Тя добави, че на заседание на Съвета за развитие през тази седмица е обсъдена възможността в бюджета за 2016 година да бъде увеличена държавната гаранция за проекта с още 30 млн. евро. Тази година МС одобри държавна гаранция от 80 млн. евро за проекта.

„Това е свидетелство за важността, която отдава правителството на този интерконектор“, каза още Петкова.

Според нея окончателното инвестиционно решение за връзката може да бъде подписано през следващите две – три седмици, след като бъдат изяснени последните технически детайли.

Министърът изрази надежда в началото на 2016 г. да бъде завършен и интерконекторът с Румъния, от който остава за изграждане един двукилометров участък под р. Дунав.

Връзката със Сърбия също е проект с изключителна важност за интегриране с газопреносната мрежа на ЕС. Енергийният министър информира, че за този проект е осигурено финансиране от българска страна по линия на оперативните програми за конкурентоспособност и са стартирани необходимите обществени поръчки, свързани с реализацията му.

„Продължава и работата по газовата връзка с Турция, чието прединвестиционно проучване получи финансова подкрепа в размер на 190 хил. евро от Механизма за свързване на Европа“, допълни министър Петкова.

Пред участниците във форума тя акцентира и върху местния добив като фактор за енергийна сигурност в региона. Министърът информира за избрания изпълнител на проучвания в блок „Силистар“ в дълбоко Черно море – компанията „Шел“. Първоначалните геоложки данни там са много оптимистични, а и в съседство в румънски териториални води вече са открити значителни залежи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...