Започнаха поправителните матури

31.08.2010 | 09:19
по статията работи:
За "Словото за свободата в "Чичовци" на Иван Вазов" пишат зрелостнитниците в поправителния изпит по БЕЛ
Започнаха поправителните матури

Вариант 2 беше изтеглен на днешния поправителен изпит за матурата по български език и литература. Заради разследване на Дарик радио, което доказа изтичане на информация при предишния изпит през май, от просветното ведомство направиха промяна, като за първи път възможните теми бяха 20 вместо досегашните три. Изтегленият вариант е формулиран като "Словото за свободата в "Чичовци" на Иван Вазов". Контролно бяха изтеглени още две теми - "Повест" на Атанас Далчев и "Задушница" на Елин Пелин.

Изпитът започна в 8.00 ч. и е с продължителност четири астрономически часа.

Общо 5023-ма кандидати се явявяват на днешния изпит. На сесията през август и септември се явяват зрелостниците, изкарали оценка "слаб две" на матурите през май, или които не са се явили тогава на изпитите. На тази сесия могат да се явяват и кандидати не издържали зрелостните изпити и в предишни години.

Зрелостниците, които не са издържали успешно двете задължителни матури, не могат да получат дипломите си за завършено средно образование, пише БТА, позовавайки се на информация на просветното министерство.

Матурата по Български език и литература е под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами. Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. Зрелостниците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Това обаче е последният път, в който матурата по литература се провежда под тази форма. След като беше уставено изтичането на информация за темите на изпита през май беше взето решение за неговата промяна. Идеята е компютър да генерира въпросите за матурата в самия ден на провеждането й. Дванайсетокласниците най-вероятно вече ще пишат есе, като целта е да има повече от три възможни теми, пише Dariknews.bg.

Заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева обясни и какво съдържа матурата:

За тази сесия разделихме теста на 40 въпроса, които по учебно-изпитната програма включват затворени и отворени отговори. И последният - 41 въпрос, който е темата, е отделен, така че да не може да се получи изтичане на информация по какъвто и да било ред

Така за теста беше изтеглен Вариант 2 от възможните 3. Темите обаче бяха поставени в 20 различни плика. Учебно-изпитната програма съдържа 15 автора. От тях са формирани 20 теми. По темата зрелостниците можеха да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе, като това им носи 30 от общо 100 точки.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...