Заради отрицателната инфлация, пенсионерите едва ли ще получат по-високи пенсии

23.09.2014 | 08:19
по статията работи: Симеон Досев
Има дори вариант да се стигне и до намаляване на плащанията за възраст
Заради отрицателната инфлация, пенсионерите едва ли ще получат по-високи пенсии
Снимка: Булфото

Отрицателната инфлация от началото на годината е причината пенсиите да не бъдат увеличени през следващата година. Именно изменението на общото ценово равнище е сред основните елементи в швейцарското правило за индексация на пенсиите. Проблемът е бил обсъден на консултативния съвет за осигурителна реформа към министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Решението му минава единствено през промени в Кодекса за социално осигуряване, пише в. "24 часа".

По-лошото е, че може да се стигне дори до намаляване на плащанията за възраст, които и сега са твърде ниски.  Съветът има за задача да подготви такива промени и те да бъдат предложени на следващите управляващи. Дефлацията е вече е достигнала до 1,2%, която означава, че бабите и дядовците ни ще вземат с 0,6 на сто.

Ръстът на средния осигурителен доход пък засега е около 2%, което носи 1% увеличение във формулата. Като се вземат и двата компонента на швейцарското правило, засега това означава увеличение на пенсиите от догодина с 0,4 на сто, или средно с 1 лев, обясниха експерти.

Прогнозите  са песимистични и сочат, че дефлацията ще скочи още повече, като според Европейската комисия тя може да стигне и 2,6%. Това напълно ще изяде ръста на средния осигурителен доход във формулата и дори ще донесе намаление на пенсиите с около 0,2%, или средно 30-40 стотинки.

В консултативния съвет са предложени три варианта, за да бъде избегнато намаление на пенсиите, научи в. "24 часа” от участници в него. Единият е временно да се блокира тази част от  Кодекса за социално осигуряване, с която се въвежда швейцарското правило. 

Възрастните може и да не бъдат ощетени, ако се промени инфлационния индекс, който влиза в швейцарското правило. До момента НОИ изчислява по хармонизираната инфлация. Синдикатите обаче настояват вместо нея да се ползва инфлацията в малката потребителска кошница, тъй като в нея са включени само стоки, които отговарят на потреблението на пенсионерите, обясни главният икономически експерт на КТ "Подкрепа” Николай Николов.

Третият вариант, който обсъжда консултативният съвет, е за дописване на швейцарското правило. Новият текст трябва да предвиди, че при отрицателна инфлация тя не се взема предвид във формулата. Тогава индексацията от юли 2015 г. може да бъде направена само с половината от ръста на средния осигурителен доход, което означава увеличение на пенсиите с около 1%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....