През този месец Индексът на тържищните цени се стабилизира заради започналото сезонно поевтиняване на плодовете и зеленчуците и в края на май индексът е на ниво 2,001 пункта. Това съобщава Dariknews.bg, позовавайки се на информация на БТА от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
През май цената на захарта се качва с 1,4 на сто до 2,17 лв. Поскъпване в диапазона 2 - 3% се наблюдава при месните произведения. Цената на брашното пада спрямо април с един процент до 1,00 лев за килограм.
Продължава намаляването на цената на олиото, като през май е регистриран нов спад с 1.8 на сто до 2,68 лв. за литър. Яйцата поевтиняват спрямо предходния месец с 6.3 на сто /една стотинка/ до 0,15 лв. за един брой.
През май 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година цената на олиото скача с 40 на сто, на брашното с 49 на сто и на захарта с 61 на сто. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30 на сто.
През месец май се наблюдават характерните за сезона колебания при цените на плодовете и зеленчуците. Най-голям спад се наблюдава при цената на зелето и оранжерийните зеленчуци - около 17 на сто. Пресните картофи поевтиняват на месечна база с около 13 на сто. При цената на ябълките и лимоните е отчетен средномесечен ръст от 10 на сто, картофите от старата реколта и зрелият чесън поскъпват с 6-7 на сто.
Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 75 на сто на цената на картофите и около 50 на сто на ябълките и чесъна. Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25 на сто по-висока в сравнение със същия месец на миналата година. Цената на оранжерийните домати се доближава до нивото от предходната година, а при българските оранжерийни краставици е отчетен спад на годишна база с около 13 на сто. Цената на оранжерийните зеленчуци от внос също е на по-ниско ниво спрямо същия месец на предходната година.