За какво дава кабинетът нови 148 млн. лева?

10.09.2013 | 13:05
по статията работи: Теодора Пенева
Социалното ведомство ще получи 40 млн. лв. за възрастни и деца с увреждания. Ще се търсят пари и за коледни добавки към пенсиите
За какво дава кабинетът нови 148 млн. лева?

Кабинетът предвижда разпределянето на допълнителни средства за покриването на разходите на девет министерства, информира в. „Стандарт“. Общата им стойност е 148 милиона лева, които правителството ще вземе фонда за непредвидени и неотложни разходи.

Социални политики и коледни добавки

Най-голямо е извънредното перо на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) – 40 милиона лева. С тях ще се финансират социални политики, засягащи възрастните хора, децата с трайни увреждания, както и тези, настанени в приемни семейства. Част от средствата ще отидат за стимулиране на работодателите за наемането на хора с увреждания.

Междувременно по-рано днес ресорният министър Хасан Адемов заяви пред Нова ТВ, че вероятно ще се търси възможност за намиране на допълнителни 35-40 милиона лева, които да се разпределят за коледни добавки за пенсионерите. Ако това стане, възрастните хора с пенсии под 200 лева ще получат по 50 лева допълнително – това са около 800 хиляди души в страната.

"Докато не приключи анализът на Държавното обществено осигуряване за деветмесечието на държавата, е трудно да се даде отговор", посочи Адемов, запитан дали ще има коледни добавки. "Аз смятам, че правителството ще направи всичко възможно да гарантира тази сума, за да зарадва поне част от българските пенсионери".

Честоти за цифровизация и стари дългове

Сред извънредните разходи на останалите министерства най-сериозни са тези на Министерството на отбраната (МО). Силовото ведомство ще получи 30 млн. лева, основната част от които - за освобождаването на радиочестотен спектър, необходим за процеса на цифровизация. Останалите средства са за проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив – Свиленград.

26,3 млн. лева са необходими на Министерския съвет разходи по договор, подписан от предходния кабинет, за предоставянето на софтуерна осигуровка за програмни продукти, както и за изграждане на оптично-кабелни трасета.

С 25 млн. лева ще бъде увеличен годишният бюджет на Министерството на вътрешните работи (МВР). Те са посочени на основания „плащане на задължения към доставчици (10 милиона лв.) и „доставка на горива и вещево продоволствие“ (15 милиона лв.) 8 млн. лева ще отидат в Министерството на здравеопазването (МЗ) за покриване на капиталови разходи на болници. Министерството на правосъдието (МП) ще получи 10 млн. лева за изчистване на забавени плащания към затворите.

С 1,3 млн. лв. ще разполага Министерството на външните работи (МвнР) за погасяване на стари дългове от 1998 г., а Министерството на образованието и науката (МОН) ще получи 500 хиляди лева, за да финансира Централната библиотека на Българската академия на науките (БАН).

За провеждането на няколко шампионата по мотокрос правителството отделя 3,6 милиона лева, с които ще разполага Министерството на младежта и спорта (ММС).

Селско стопанство и "зелена" енергия

Освен предвидените 148 млн. лева, кабинетът ще отпусне допълнителни средства и за подпомагане на селскостопанския сектор – 11, 5 милиона за финансиране на производителите на тютюн и 3,5 милиона – за производителите на плодове и зеленчуци в контекста на правителствената политика за защита на родното производство.

Едновременно с това разчетите на Министерския съвет предвиждат и приходи – очаква се в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да постъпят 85,6 милиона лева от продажба на квоти за емисии на парникови газове. Една част от сумата ще бъде използвана за компенсиране на разходите за изкупване на „зелена“ енергия на преференциални цени, а друга - за повишаване на енергийната ефективност на електроцентрали и намаляването на вредното въздействие върху околната среда от топлоелектроцентралите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...