За първите три месеца чуждите инвестиции са 381,6 млн. евро

28.06.2013 | 15:16
по статията работи: Петя Бързилска
БНБ преизчислява нагоре размера им с последните изнесени данни
За първите три месеца чуждите инвестиции са 381,6 млн. евро

Преките инвестиции в страната за първото тримесечие на тази година възлизат на 381,6 млн. евро, показват последните изнесени данни на Българска народна банка (БНБ). Те са повече спрямо предварителната статистика, според която размерът им е 257,1 млн. евро.

Промяната се дължи най-вече в преизчисляване на размера на дяловия капитал и реинвестираната печалба. Дялът на реинвестираната печалба и участието в капитала на българските дружества е в размер на 242 млн. евро за първите три месеца. Същевременно преките инвестиции у нас под формата на друг капитал са 139 млн. евро за периода януари-март 2013 г.

На годишна база преките чуждестранни инвестиции намаляват. Размерът им за периода януари-март 2012 г. е 672.8 млн. евро.

В селското, ловното и горското стопанство инвестиции са в размер на 169,6 хил. евро, а в рибното 18 хил. евро. Данните са некоригирани по отношение на сезонността и броя на работните дни.

В добивната промишленост сумата на инвестиции е 459,5 хил. евро. Същевременно в преработващата промишленост те са 6,5 млн. евро.

В производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода са инвестирани отвън 26 млн. евро докато в строителството – близо 29 млн. евро.

В сектора на търговията размерът на чуждите инвестиции в страната е 51,5 млн. евро. В сферата а транспорта, складирането и съобщенията те са 43,6 млн. евро, а при финансовото посредничество – 66,1 млн. евро.

В сектора на операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги размерът на чуждите инвестиции е 79,1 млн. евро.

В сферата на образованието те са само 4,7 хил. евро за първите три месеца на тази година, а при здравеопазването и социалните дейности – 20,5 хил. евро.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...