За първите три месеца чуждите инвестиции са 381,6 млн. евро

28.06.2013 | 15:16
по статията работи: Петя Бързилска
БНБ преизчислява нагоре размера им с последните изнесени данни
За първите три месеца чуждите инвестиции са 381,6 млн. евро

Преките инвестиции в страната за първото тримесечие на тази година възлизат на 381,6 млн. евро, показват последните изнесени данни на Българска народна банка (БНБ). Те са повече спрямо предварителната статистика, според която размерът им е 257,1 млн. евро.

Промяната се дължи най-вече в преизчисляване на размера на дяловия капитал и реинвестираната печалба. Дялът на реинвестираната печалба и участието в капитала на българските дружества е в размер на 242 млн. евро за първите три месеца. Същевременно преките инвестиции у нас под формата на друг капитал са 139 млн. евро за периода януари-март 2013 г.

На годишна база преките чуждестранни инвестиции намаляват. Размерът им за периода януари-март 2012 г. е 672.8 млн. евро.

В селското, ловното и горското стопанство инвестиции са в размер на 169,6 хил. евро, а в рибното 18 хил. евро. Данните са некоригирани по отношение на сезонността и броя на работните дни.

В добивната промишленост сумата на инвестиции е 459,5 хил. евро. Същевременно в преработващата промишленост те са 6,5 млн. евро.

В производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода са инвестирани отвън 26 млн. евро докато в строителството – близо 29 млн. евро.

В сектора на търговията размерът на чуждите инвестиции в страната е 51,5 млн. евро. В сферата а транспорта, складирането и съобщенията те са 43,6 млн. евро, а при финансовото посредничество – 66,1 млн. евро.

В сектора на операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги размерът на чуждите инвестиции е 79,1 млн. евро.

В сферата на образованието те са само 4,7 хил. евро за първите три месеца на тази година, а при здравеопазването и социалните дейности – 20,5 хил. евро.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 04.11   1429 г. – Арманяк-бургундска гражданска война: Жана д'Арк освобождава Сен Пиер льо Мутие. 1501 г. – Катерина Арагонска (по-късно първа съпруга на Хенри VIII)...