Здравната каса получи нови 100 млн. лева за закърпване на бюджета си

11.11.2014 | 12:52
по статията работи: Георги Велев
Цигарите поскъпват от 2016 г. заради вдигане на акцизите
Здравната каса получи нови 100 млн. лева за закърпване на бюджета си

Правителството е решило да отпусне още 43,6 млн. лева за бюджета на здравното министерство. Това заяви след  заседанието на кабинета здравния министър Петър Москов. Актуализиран е и бюджета на Здравната каса с нови 100 млн. лева. Това е втората актуализация на бюджета на НЗОК за тази година. През юли касата получи 225 млн. лева от бюджета.

Сериозно поскъпване на цигарите ще има в България в следващите години стана ясно след извънредното заседание. От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов. Министерски съвет е одобрил изменения в данъчните закони, както и закона за държавния бюджет на 2014 г. Измененията са свързани с повишаването на акцизите на цигарите в следващите години, обясни Горанов. Промените са свързани с включване на графика в закона за достигане на минималните акцизни ставки за тютюна. „От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса", заяви Горанов.

Предлагаме в България това да стане на 3 стъпки – от 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г.”, уточни министърът. „Това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването и. Не смятам, че е удачно преди овладяването на контрабандата да се направи тази промяна”, поясни Владислав Горанов. Това означава, че цигарите ще започнат да поскъпват плавно от началото на 2016 г.

Друга промяна в данъчни закони се прави заради въвеждане в националното данъчно законодателство на част от достиженията на европейското. „За Закона за ДДС се предвижда изменение, което да регламентира режим по отношение на мястото на доставката на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Когато това е вид интернет доставчик, но извършва услуги и за останалите страни от общността ДДС-то, което той събира ще бъде декларирано в администрацията на страната, където се намира, обясни Горанов. В последствие държавата-членка ще разпредели в полза на други страни от ЕС пропорционално на обема на доставките, извършени в общността от събраното ДДС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.07   324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е...