Земя срещу компенсаторки: Мнения

31.08.2012 | 10:41
по статията работи: Петя Бързилска
Министър Найденов отхвърли твърденията, че е имало предварително запознати с плановете за търгa
Земя срещу компенсаторки: Мнения
Снимка: Sxc.hu

След като държавата обяви търг за пустеещи държавни земеделски земи, се очаква много собственици на земи да получат пари срещу компенсаторните си записи.

Държавата също ще реализира печалби от таксите, които се дължат.

"Този търг защитава интереса на много страни", заяви пред bTV Христо Цветанов, председател на асоциацията на земеделските производители.

"Цените на компенсаторките се увеличиха, което е добре за собствениците. Важно е и за нас земеделските производители да можем да купим земята. Важно е и за земеделското министерство, което ще реализира печалба от пустеещи имоти", смята Христо Цветанов. По думите му с придобиването на тези "пустеещи земи" земеделските производители ще могат да инвестират в тях и земите биха станали обработваеми.

"Няколко десетки хиляди са собствениците на компенсаторки", поясни Валентин Христов, председател на асоциацията на собствениците на поименни компенсаторни записи. "311 милиона са компенсаторните записи, с които може да се участва в търга". По думите му първособствениците на книжата ще могат да участват в тези търгове за 154 000 декара земеделски земи.

"Всички поименни бонове са качени на българска фондова борса и всеки може да си купи", обясни Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земи. "Вчера борсовата търговия завърши на 72 стотинки, при 1 лев номинал". Според него ходът на държавата е в много точен момент.

"За да запълним хартийките със съдържание, ние трябваше да организираме търгове. Това е правено при всички правителства, но тогава са били малки търгове за определени парчета, за определени хора", заяви земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му през годините цената е паднала под 30 стотинки, т.е. ако един собственик е трябвало да бъдете обезщетен, той е загубил с годините около две трети от номинала на тези "хартийки".

"За да е всичко прозрачно, преди два месеца аз разпоредих на Областната дирекция по земеделие да направят инвентаризация и цялата земя от държавния поземлен фонд, която не е дадена под аренда, т.е. не се печели от нея, защото тя като стои и няма аренда държавата губи", обясни земеделският министър. По думите му на националния търг се пуска всичката земя.

Найденов отхвърли твърденията, че е имало предварително запознати с плановете за този търг.

"Когато разпоредиш тази инвентаризация е ясно, че когато се следи една тенденция на пазара, да, някой сигурно е предположил и е рискувал", заяви министърът.

Според него боновете от 30 стотинки в момента са около 85 стотинки. От търга се очаква в обръщение да влязат около 70 - 80 милиона лева.

"Това са свежи пари, които ще отидат при хората, които имали са едни хартийки, с които нищо не могат да си купят, но вече с реалните пари и ще могат", заяви министърът.

Припомняме, че от партия "Зелените" настояха да се прекрати търга на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за замяната на 154 хиляди декара земя срещу поименни компенсационни бонове и да се проведе отново след най-малко 6 месеца или 1 годин.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...