Настояват да се спре търгът за продажба на земи срещу компенсаторки

28.08.2012 | 17:43
по статията работи: Лили Бончева
"Зелените" твърдят, че МЗХ се опитва да облагодетелства фирми, свързани с "Винпром Пещера"
Настояват да се спре търгът за продажба на земи срещу компенсаторки
Снимка: Sxc.hu

 

Да се прекрати търгът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за замяната на 154 хиляди декара земя срещу поименни компенсационни бонове и да се проведе отново след най-малко 6 месеца или 1 година - това поискаха от партия "Зелените", предаде iNews.bg

Според екоактивистите в случая става въпрос за схема с участието на хора от министерството, а "може би и на хора от по-високо политическо ниво", която цели да облагодетелства кръг от фирми около "Винпром Пещера".

"Известно е, че това правителство има комуникация с този кръг и това не е първият скандал от подобен род", посочи съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов.

От партията припомниха уверение на земеделския министър от миналата година, че българска земя няма да бъде продавана и коментираха, че от тогава досега цената на компенсационните бонове на фондовата борса е нараснала тройно.

"Това говори, че въпреки факта, че няма официална позиция за предстоящи търгове, доста информирани хора са купували компенсационни бонове", коментира Владислав Панев, експерт в партия "Зелените".

По думите му още миналата седмица Комисията за финансов надзор е започнала проверка за търговията с компенсаторки. "Зелените" смятат, че трябва да се изчака краят на тази проверка и едва тогава да бъде обявен търгът.

Според тях тя трябва да обхване не само купувачите на боновете, но и земеделското министерство, за да се установи от кого е излязла информацията за провеждането на търговете, както и дали служители на ведомството са се облагодетелствали, като са купували компенсаторки по-евтино.

В момента се предлагат 154 хиляди дка земи с начална цена от общо 50 милиона лева, а сделката е обявена само месец преди крайния срок за подаване на оферти, посочи Владислав Панев.

Търговете ще се провеждат в 26 Областни дирекции по земеделие, а подаването на офертите е за над 1000 парцела земя. За 30 календарни дни не е възможно за потенциалните инвеститори, които не са били предварително запознати да обиколят всички областни дирекции, да видят всички парцели, които се продават и да изявят желание за някой от тях, коментира Панев.

Според него всичко това най-вероятно е било известно на хората закупили компенсаторките в периода от началото на годината до юли месец.

"Зелените" изтъкват, че най-апетитните парцели се продават в районите на Варна, Бургас, Плевен, Кърджали.

На фона на съмненията на екоактивистите за нагласени търгове, министърът на земеделието Мирослав Найденов отвърна, че това е игра на борса – "някой може да загуби, някой може да спечели". По думите му информацията не е конфиденциална, тя се събира от Областните дирекции по земеделие чрез общинските служби и по този въпрос се работи от около два месеца.

"Печалбите и загубите ще станат ясни, когато приключи търговията", каза Мирослав Найденов, цитиран от агенция "Фокус".

Той бе категоричен, че всичко около процедурата и обявяването ѝ е напълно прозрачно, а ако целият предложен държавен поземлен фонд бъде разигран и закупен на предстоящите търгове, се очакват постъпления в държавата от порядъка на 70-80 млн.лева.

"Спекулации е имало и ще има, но законът го предвижда и ние ще го правим, както са го правили и предходни правителства", коментира земеделският министър.

Найденов припомни, че поименни компенсационни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята, а процедурите в случая са разписани в Закона за ползване на земеделска земя от държавния поземлен фонд на собственици на боновете. Те имат право да купят директно, могат и да продадат тези ценни книжа през фондовата борса и по този начин да бъдат финансово обезщетени.

Преди два месеца след съгласуване с всички Областни дирекции по земеделие е разпоредено да бъде направена инвентаризация и всички свободни на 100% терени от държавния поземлен фонд да бъдат предложени за продажба с компенсаторки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...