Златанова и Йовчев с план за действие след доклада на ЕК

22.01.2014 | 16:10
по статията работи: Петя Бързилска
Bългарските институции ще покажат конкретни резултати, заяви Янаки Стоилов относно доклада
Златанова и Йовчев с план за действие след доклада на ЕК

Доволна съм от това, което виждам в доклада. По него може да се напише ясен план за действие, което ние ще започнем да правим веднага. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод доклада на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка.

"Ще обсъдим ясни и точни мерки със срокове“, добави Златанова. Тя уточни, че ще обсъди и с Висшия съдебен съвет (ВСС) мерките, които той трябва да предприеме. Според вицепремиера повечето добри тенденции, които са очертани в доклада, се отнасят до последните месеци. По думите ѝ повечето от негативните констатации се отнасят както до 18-те месеца, които обхваща доклада, така и повтарят констатации от 2012 г. Според нея като цяло оценката е, че редица тенденции са тръгнали в правилна посока.

Вицепремиерът отбеляза, че ЕК коректно е отразила факта, че в тези 18 месеца е оценена работата на три български правителства. "Това са и два ВСС, два парламента, както и период, в който нямаше действащ парламент. Важното е от тук насетне да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно план за тяхното изпълнение, което и ще направим“, заяви Златанова.

Тя определи доклада на ЕК като обективен, точен, базиращ се на факти, професионален и неполитизиращ по никакъв начин, съобщават от правителствената пресслужба.

Златанова добави, че шестте показателя, по които се оценява България са взаимно свързани и трябва да се разглеждат цялостно.

"Критики за Наказателния кодекс няма. Препоръката е колкото се може по- бързо той да започне да се изпълнява“, подчерта Златанова. Тя добави, че България непрекъснато работи за прекратяване на мониторинговия механизъм чрез изпълнение на препоръките в него.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, коментира, че констатациите в доклада трябва да разглеждаме като възможност да се фокусираме върху правилните насоки, към които да вложим повече усилия. "Веднага започваме да работим по екшън план, който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък. Доволен съм, че е отчетена положителна тенденция и усилията, положени през последните шест месеца“, каза още той.

Йовчев изтъкна, че противодействието на корупцията е системен подход и от тази гледна точка екшън планът ще бъде насочен в посока на доизграждане и укрепване на тази система.

На въпрос за БОРКОР Йовчев отбеляза, че към момента резултатите, които е постигнало това звено, са незадоволителни. По думите му се работи по проект за въвеждане на система, която ще бъде в основата на това държавата да може да открива системни грешки при борбата с корупцията. Според него идеята е настоящите функции на БОРКОР да останат, но да се възложат и други, така че то да стане аналитично звено.

Вицепремиерът подчерта, че е важно потенциалът, съсредоточен в БОРКОР, да се използва по- ефективно в полза на държавата. "Ако прекратим един проект, в който са вложени толкова време, усилия и средства, ще бъде грешен подход“, добави министър Йовчев.

"Стъпките, които в момента предприема ръководството на ДАНС са в правилна посока и те съвсем скоро ще могат да се поздравят с добри резултати и ефективно противодействие на борбата с организираната престъпност“, каза още вицепремиерът. По думите му всяка една от забележките на ЕК трябва да ни мобилизира да работим в съответната посока. "Считам, че не е правилен подходът, ако в момента се опитаме да правим разграничение и да прехвърляме отговорност от едно правителство на друго. Който гледа назад, трудно върви напред“, коментира още Йовчев.

Йовчев коментира и влизането ни в Шенгенската зона. "Считаме, че това, което правим през последните месеци и нашата реакция по повод на изключително силния миграционен натиск, показват на практика, че всички опасения на страните-членки са били напразни“.

Според депутата от Коалиция за България докладът на ЕК ще бъде възприет много сериозно от българските институции и те ще покажат конкретни резултати.

Докладът обхваща периода от изминалата година и половина, а следващата оценка на ЕК ще бъде готова след около година. Поради тази причина мисля, че не трябва да се правят еднозначни коментари, посочи Стоилов. От БСП отбелязаха, че за последната половин година са прекратени атаките срещу съдебната власт от страна на изпълнителната, информира iNews.bg.

По думите на Стоилов тази констатация съответства и на заявеното от правителството на Пламен Орешарски, че в България до голяма степен е преодолян страхът и има разделение между властите. В страната е създадена необходимата законодателна рамка, но тя не е използвана в достатъчна степен и поради тази причина най-общата оценка е за слаб и неустойчив напредък.

Отбелязва се и полезността на инспекторатите към отделните органи на изпълнителната власт. "Проблемните зони остават все още не дотам ефективните резултати на съдебната власт, нивата на корупция, липсата на резултати в противодействието ѝ по високите етажи, в това число – осъдителни присъди и това, че трябва да се извършат действия, който да не предотвратяват правосъдието", изброи Стоилов.

Недвусмислено критични са оценките на дейността на БОРКОР, Комисията за защита от конфликт на интересите и Специализирания съд и прокуратурата, които все още не са показали одобрителни резултати по важни дела. Стоилов също изрази препоръка към механизма, като каза, че той трябва да бъде по-конкретно фокусиран върху определени цели, чието постигане е със стандартизирани показатели, за да не се превръща в рутинна процедура.

Механизмите за контрол върху България, които се развиват по линия на ЕК и на парламентарната асамблея на съвета на Европа могат взаимно да се допълват. В това отношение ние очакваме правителството да създаде стройна организация, която да координира отделните мерки.

Евродепутатът от БСП Илиана Йотова стои на друго мнение относно мониторинговите доклади. Според нея всеки път те стават едно оръжие и инструмент в ръцете на управляващите и партиите да си разменят политически оценки.

"Истината е, че през тези години резултатите за страните, които са наблюдавани, не са кой знае колко големи", коментира евродепутатът. В тази връзка Йотова изрази надежда, че в следващия мандат на ЕК, целият механизъм ще се преосмисли. "За нас много по-важен е общностният подход, така че да има база за сравнение", подчерта Йотова. Янаки Стоилов посочи, че критиките в доклада много ясно са насочени към сегашното управление и те не ги прехвърлят на никой друг. Положителната оценка в доклада за Румъния се дължи на това, че социалдемократичното правителството там управлява по-дълго и при нас напредъкът е неустойчив.

"Имаме все още с много неща да се справяме", заключи Илиана Йотова. Стоилов допълни, че "пред нас има още много въпроси за решаване". За да има по-голяма прозрачност и да се изпълнят препоръките в доклада, оттук нататък управляващите ще организират обществени дискусии преди влизането на важните законопроекти в специализираните парламентарни комисии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 14.08   1040 г. – Шотландският крал Дънкан I е убит в битка срещу неговия братовчед и наследник Макбет. 1880 г. – Приключва строителството на Кьолнската...