ИПИ: Администрацията все още харчи много и неефективно

03.08.2009 | 17:05
по статията работи:
Публичният сектор в повечето страни от ОИСР е твърде голям и пречи на постигането на максимален икономически растеж, твърди ИПИ в последното си изследване
ИПИ: Администрацията все още харчи много и неефективно

Ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) (което използва стандартна методология) показва, че правителственият сектор не трябва да е по-голям от 25% (и най-вероятно значително по-малко), за да се максимизира растежът на БВП. Всички големи икономики, включително САЩ, Германия, Франция и Италия значително превишават този размер. Средният размер на публичния сектор за страните от ОИСР сега е повече от 41% от БВП.

В България правителствените разходи като дял от БВП са 40.6% през 2003, намаляват до 39.1% през 2007 като достигат 38% от БВП през 2008, но са все още значително по-високи от нивото, което ще позволи икономическият растеж у нас да е по-голям. Правителството все още изземва значителни ресурси от гражданите и бизнеса, харчи неефективно и непрозрачно огромни средства.

Резултатите от изследването показват, че политиците, които увеличават публичния сектор в името на „икономически стимули" по-скоро пречат на възстановяването на икономическия растеж и създаването на работни места, отколкото да ги подпомагат.

Скорошно изследване на ИПИ, което се позовава на данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), доказва, че публичният сектор в развитите страните-членки на организацията е твърде голям в сравнение с частния сектор. Този факт пречи на максималния икономически растеж.

Икономистите отдавна са стигнали до извода, че държавният сектор може да бъде или твърде голям, или твърде малък, което пречи на икономическия растеж, създаването на работни места и социалното благоденствие на гражданите. Правителства, които не успяват да защитят в достатъчна степен хората и тяхната собственост и да осигурят върховенство на закона, може да се окажат недостатъчни по размер, докато раздут публичен сектор, който води до неефективно разпределение на ресурсите, се оказва прекалено голям.

През последните няколко десетилетия икономистите правят опити да определят и изчислят оптималния размер на правителството (като осъзнават, разбира се, че правителствата и обществата не са еднакви). Повечето изследвания показват, че оптималният размер е между 12% и 30% от БВП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...