ИПИ: Ако съдът започне да си върши работата, доходите ни ще нараснат

29.11.2012 | 14:58
по статията работи: Ралица Стоянова
Процедурата по несъстоятелност на фирмите в момента отнема много време и няма ясни срокове, каза Светла Костадинова
ИПИ: Ако съдът започне да си върши работата, доходите ни ще нараснат

Ако съдът започне да си върши по-добре работата, това ще доведе до по-високи доходи в рамките на една година. Сигурната икономическа среда ще насърчи предприемачеството и инвестициите. Това каза директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова по време на пресконференция, на която представиха изследването си "Икономика на здравия разум".

По думите ѝ процедурата по несъстоятелност на фирмите в момента отнема много време, защото няма ясни срокове, в които да бъде извършена. Тя е тромава и завлича всички партньори по пътя си. Обикновено кредиторите успяват да си съберат едва 30% от вземанията, каза директорът на ИПИ.

Все още сме на дъното на Европа според основните икономически класации, изтъкнаха по време на пресконференцията експертите от ИПИ.

Страната ни бележи влошаване на позицията си във всички класации. Докато миналата година България беше близо до средните нива в ЕС по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече сме в долната една трета на класацията, съобщи икономистът от института Калоян Стайков.

Що се отнася до корупцията, пак сме слабият ученик, заемайки последното място в съюза. През 2011 г. индексът за корупцията се е върнал на нивата си до 1999 г., коментираха от института. При индекса за правене на бизнес сме загубили 15 места за 4 години. Страни като Гърция и Португалия, които имат сериозни финансови проблеми, са преди нас по този показател, предаде iNews.bg.

През последните години няма особено развитие на позицията ни, но в сравнение с голямата част от ЕС страната ни се справя добре, констатират от ИПИ, като изтъкват, че липсват реформи, които подобрят представянето ни. Според икономистите България има нужда от смело и реформаторско правителство, готовност за провеждане на реформи в продължаващ период на криза и повече прозрачност и предвидимост на публичните политики, която да подсигури гражданите и успокои инвеститорите.

Ако се подобри защитата на частната собственост, това ще доведе до по-високи доходи за населението, каза още Светла Костадинова. При увеличение с 1 точка на оценката ни по този показател, брутният вътрешен продукт на човек от населението ще се покачи с 8,8 хил. лева, изтъкна тя.

От 2008 г. до 2012 г. сме загубили 400 хил. работни места, изтъкна от своя страна Стайков. Мерките за насърчаване на заетостта не дават резултат, защото са същите като тези от преди кризата.

От ИПИ имат няколко предложения в тази насока. Те апелират към премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, облекчаване на колективните трудови договори, отстраняване на монопола на съсловните организации и по-малко ограничения за извънредния и нощния труд.

Според Костадинова с увеличението на минималните заплати финансовият министър казва на работодателите, че или трябва да съкращават хора, или да затворят. Като заключение от ИПИ заявиха, че евтиният популизъм излиза скъпо. Според тях България има нужда от смело реформаторско правителство.

От ИПИ съобщиха, че са изготвили книжа с 84 мерки за икономически растеж, която ще изпратят до всички народни представители, министерства и други.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...