ИПИ: Трябва да се премахне минималната работна заплата

27.04.2012 | 15:39
по статията работи: Петя Бързилска
От Института настояват за по-ефективни политики за създаване на работни места
ИПИ: Трябва да се премахне минималната работна заплата
Снимка: Sxc.hu
Прикачени документи

Премахване на минималната работна заплата и връщане на осигурителните прагове от нивата преди кризата т.е. от 2009 г. Това са някои от предложенията в доклад* на икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ).

От организацията заявяват, че покачването на минималната работна заплата способства за сегментацията на пазара на труда. С това според тях се ощетяват ненаетите и се ограничава заетостта. Според ИПИ основната причина за бедността в България е ниската заетост, а не ниските заплати. Икономистите се обосновават с факта, че при безработните рискът от бедност е 7 пъти по-голям от този при работещите.

От Института за пазарна икономика смятат, че работещите се осигуряват на близки до минималните прагове заради увеличаването на осигурителните прагове.

"За периода 2009 – 2012 г. минималните осигурителни прагове скочиха с около 20%, въпреки нарастваща безработица", казват от ИПИ. "Данни на НОИ сочат, че един на всеки четирима се осигурява на или съвсем близо до минималния праг – от началото на кризата относителният дял на осигурените на минимума расте именно заради необоснованото административно покачване на праговете", допълват икономистите.

Други от предложенията на ИПИ касаят законодателството в областта на трудовата политика. Според икономистите от Института трябва да отпадне възможността министърът на труда да разпростира колективни трудови договори, както и текста "клас „прослужено време“.

От ИПИ настояват за равнопоставеност между работник и работодател при подаване на предизвестие за напускане/освобождаване. Според експертите е достатъчно работодателят също да дава предизвестие, както се изисква и от работника, без това предизвестие да е придружено от обосновка.

Института за пазарна икономика обръща внимание и на административната тежест в трудовото законодателство. Експертите настояват за по-малко бюрократични изисквания в трудово законодателство – като например графика за платен годишен отпуск, както и по-малко административни изисквания при разписанията за условията на труд в “нискорискови” предприятия и сектори (инструктажи и книги; оценка на риска и програма за намаляване и предотвратяване на риска).

"Предвид високия риск от нова рецесия в България и продължаващо вече четвърта година свиване на заетостта и покачване на безработицата, е крайно време да се помисли за по-ефективни политики за създаване на работни места. Една такава политика би следвало да започне от изготвянето на цялостно нов Кодекс на труда, в който да залегне концепцията за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху труда", обобщават от ИПИ.

*Пълния текст на анализа може да видите в прикачения файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...