Иво Маринов вече не е зам.-министър на икономиката

14.03.2013 | 13:29
по статията работи: Лили Бончева
Оставката му беше поискана от служебния министър Асен Василев. Туристическият бранш негодува
<p>На преден план: Иво Маринов</p>

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов е подал оставка, която вече е депозирана в Министерския съвет. Тя е била поискана от новия служебен министър Асен Василев, който се е мотивирал, че в някои ведомства политическите кабинети трябва да бъдат сменени изцяло.

На среща със заместниците си вчера (13 март) Асен Василев е заявил, цитиран от Агенция "Фокус", че не е необходимо да има министър, отговарящ специално за туризма – ресора на Иво Маринов.

"Ресор туризъм задължително трябва да се запази в икономическото министерство, защото туризмът е от малкото отрасли, които се развиват възходящо, независимо от икономическата и финансова криза. Приблизително 12% от БВП се осигуряват от международния туризъм", е изтъкнал от своя страна Маринов.

По-късно днес пък от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) информираха в прессъобщение до медиите, в което се посочва, че Асен Василев не смята да прави структурни промени в редиците на ведомството. Освен това служебният министър заявява, че никога не е казвал, че в министерството няма да има ресорен зам.-министър за туризма.

Предстои в близките дни Василев да обяви екипа, с който ще работи, се казва още в съобщението.

Междувременно от туристическия сектор изразиха неодобрението си относно поисканата оставка на Иво Маринов. Пред БНР председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин обяви, че освобождаването на зам.-министъра притеснява бранша.

"Това е крайно неподходящ момент. Сега започва московската борса - чакаме към един милион и половина туристи от двете последни борси. Ние се обединихме около името на Иво Маринов да остане на поста. Изпратихме писмо до президента и до министъра на икономиката", коментира Рагин.

Според него не е фатално, ако за два месеца Маринов остане на поста. От туристическия бранш ще изпратят писмо до новия министър и ще обсъждат създалата се ситуация съвсем скоро в Русе.

Благой Рагин сподели още, че служителите в министерството от екипа на Иво Маринов се притеснявали, че ще бъдат освободени.

"След два месеца няма да имаме претенции. Браншът застава зад Иво Маринов", категоричен е Рагин.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...