Идва времето на ВИК асоциациите

14.11.2013 | 15:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Ще се създадат инсталации за разделно събиране и сепариране на отпадъците, заяви Искра Михайлова на Българския икономически форум
Идва времето на ВИК асоциациите

Основен приоритет в политиката за опазване на околната среда е управлението на водите. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на Българския икономически форум, на който Econ.bg е медиен партньор.

В управлението на водите предстои реформа, касаеща собствеността на водната инфраструктура, която към момента е общинска и държавна собственост. 

По думите на Михайлова в момента се наблюдава следният парадокс: Общините, като собственици на инфраструктурата получават евросубсидиране, след което предоставят безвъзмездно тази инфраструктура на ВИК дружествата, а това противоречи на правилата на Европейския съюз (ЕС).

Михайлова анонсира и създаването на ВИК асоциации, с които ще се управлява водния сектор в страната. Освен управлението на услуги, като предоставяне на питейна вода и пречиствателни станции са нужни планове за управлението на водните басейни, както и средства за управление на риска от наводнения.

"Правителството обръща специално внимание на използването на минералните и геотермалните води", подчерта министърът. Михайлова заяви още, че добивът на води е даден на концесия, затова ще се работи по оползотворяването на минералните и геотермалните източници - за питейна вода, отопление и спа-туризъм.

За реализирането на тези проекти са нужни 14 млрд. лв., а средствата по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" са ограничени до 1,5 млрд. лв.

"Нужни са повече пари и участие в допълнително финансиране по публично-частни партньорства", коментира Михайлова.

В Бюджет 2014 е предвидено създаването на програма "Национален пул за финансиране на приоритетни проекти", подготвяна от националните и месните власти.

Друг приоритетен проект, по думите на Михайлова е управлението на отпадъците, понеже страната ни изостава по този показател. По отношение на оползотворяването на отпадъците сме на едно от последните места в ЕС.

"Години наред се инвестира в депа за отпадъци", каза още Михайлова.

През следващите години до 2016 г. ще се създадат инсталации за разделно събиране и сепариране на отпадъците. По този начин ще се извлече максимална полза от тях. В същото време отчисленията за тон отпадък за общините плавно ще нарастват, а самите те също ще правят целеви инвестиции в областта. Целта е на национално ниво да се изграждат инсталации, а не депа за отпадъци. Така в рамките на три години ще намалеят депонираните отпадъци.

Михайлова заяви, че има намерение да инициира и законови промени в закона на управление на отпадъците, които целят по-голяма прозрачност и по-доброто им управление.

При откриването на Български икономически форум премиерът Пламен Орешарски също засегна важни въпроси относно повишаването на инвестиционната активност.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....