Край на проблемите с ядрените отпадъци?

09.11.2013 | 10:00
по статията работи: Георги Георгиев
Учени откриха начин да намалят многократно обема на отпадъците, съдържащи плутоний
Край на проблемите с ядрените отпадъци?

Инженери от университета в Шефийлд са разработили начин значително да намалят нивата на силно радиоактивните отпадъци, изхвърляни от ядрените централи. В бъдеще технологията би довела до решаване на един от най-сериозните проблеми на съвременната цивилизация и до спестяване на големите разходи за строенето на хранилища и съхраняването на опасните отпадъци.

Специалистите от Шефийлд демонстрирали нагледно, че при смесване на съдържащи плутоний отпадъци с шлака и при последващо встъкляване на сместа обемът на радиоактивния материал намалява с между 85 и 95 процента. В крайна сметка се получава стабилен краен продукт, в който радиоактивният плутоний остава затворен за неограничено време.

„Общото количество на заразените с плутоний отпадъци, изхвърлени в Обединеното кралство възлизат общо на 31 хиляди кубически метра, достатъчно да напълнят часовниковата кула Биг Бен седем пъти“, коментира ръководителят на проекта проф. Нийл Хият. „Нашият процес би намалил тези отпадъци до съдържанието на само една кула Биг Бен.“

Сегашният метод за третиране на неизползваемите отпадъци с плутоний включва капсулирането им в цимент, което обикновено качва обема им и повишава цената на обработката и складирането.

Сега проф. Хият и колегите му работят върху оптимизиране на процеса на встъкляване. В бъдеще те ще демонстрират метода си и в голям мащаб, който да включва и малки експерименти с плутоний.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...