Мотивирани от опасността от терористични атаки с ядрени материали и пресните спомени от радиоактивното замърсяване, причинено от авариралата японска централа във Фукушима, учени създадоха капсула,
способна да пречиства водата и течните храни (мляко, плодови сокове и др.) от десетки радиоактивни и силно токсични елементи.
Разработката на щатските специалисти бе представена по време на годишната национална среща на Американското химическо общество (ACS). На нея създателите на новата капсула обясниха, че тя скоро може да навлезе в масовото производство.
Вариантите на приложение на устройството са най-общо два. Единият включва директното му поставяне в храните още при опаковането им. При другия капсулата може да бъде купувана отделно от потребителите, които впоследствие да я поставят в течностите след отварянето на опаковката.
Освен радиоактивни елементи, технологията е способна да извлича и различни тежки метали - арсен, олово, кадмий, които могат по един или друг начин да попаднат в храните.
В основата на процеса стоят наночастици, съставени от метални оксиди. Те реагират с радиоактивните материали и други токсични субстанции и така ефективно ги извличат от разтвора. Капсулата е способна да филтрира течността и да извлече 15-те елемента от групата на актинидите, както и редица радиоактивни метали извън нея. Такъв например е стронций 90, който се отлага в костите и може да доведе до развитието на левкемия.
При най-простия тип капсула активното вещество е поставено в обвивка, подобна на медицинските капсули, с които пречистваната течност се разбърква. Лабораторните тестове показват, че филтрирането намалява концентрациите на опасните елементи до нива, които не могат да бъдат засечени и от най-прецизната апаратура.
Учените очакват творението им да намери първите си реални приложения при пречистване на калциевите добавки към храната от олово, кадмий и радиоактивен стронций.