Износът за трети страни надхвърля 7.2 млрд. лв. за полугодието

09.08.2011 | 14:42
по статията работи:
Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - юни 2011 г. е отрицателно и достига 1 764.2 млн. лева
Износът за трети страни надхвърля 7.2 млрд. лв. за полугодието

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - юни 2011 г. е отрицателно и достига 1 764.2 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 086.9 млн. лева. Това става ясно от публикувани днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

През юни 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е
отрицателно и достига 624.9 млн. лева.

Износът, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите шест месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти", "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала". Спад се наблюдава при износа от сектор "Разнообразни готови продукти, н.д.

През първото полугодие износът на България за трети страни се е увеличил с 35.5% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 7.2 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу, Обединените арабски емирства, Албания и Индонезия .

През юни 2011 г. износът за трети страни намалява с 2.1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.1 млрд. лева.

Вносът за първите шест месеца на 2011 г. се е увеличил с 27.8% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 9.0 млрд. лева (по цени CIF) (табл. 1.1 и 1.2). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур, ЮАР, Република Корея и Египет (табл. 2). Най-голямо намаление се наблюдава привноса от Перу, Канада и Виетнам.

През юни 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 27.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.7 млрд. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...