Износът за трети страни с 45.5% ръст на годишна база

11.07.2011 | 13:46
по статията работи:
За първите пет месеца на годината външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 1.139 млрд. лв.
Износът за трети страни с 45.5% ръст на годишна база

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - май 2011 г. е отрицателно и достига 1 139.3 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 599.2 млн. лева.

През май 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 377.1 млн. лева. Това става ясно от представени днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти", "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала". Спад се наблюдава при износа от сектор "Разнообразни готови продукти, н.д.".

За първите пет месеца на година износът на България за трети страни се е увеличил с 45.5% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 6.1 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай и САЩ, които формират 51.6% от износа. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и САЩ. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Индонезия и Албания.

През май 2011 г. износът за трети страни нараства с 33.8% спрямо същия месец на предходната година и е 1.2 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите пет месеца на 2011 г. се е увеличил с 27.8% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 7.3 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Сингапур, Република Корея и Египет. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Канада и Виетнам.

През май 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 15.9% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.6 млрд. лева.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...