Износът за трети страни с 48.6% ръст в началото на 2011 г.

09.06.2011 | 18:02
по статията работи:
Външнотърговското салдо на България с трети страни за първи четири месеца е отрицателно и достига 762.2 млн. лева
Износът за трети страни с 48.6% ръст в началото на 2011 г.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - април 2011 г. е отрицателно и достига 762.2 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 349.4 млн. лева, става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ)

През април 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 298.6 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти", "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала". Спад се наблюдава при износа от сектор "Разнообразни готови продукти.

Износът на България за трети страни се е увеличил с 48.6% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 4.9 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират 48.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Иран, Индонезия и Албания.

През април 2011 г. износът за трети страни нараства с 31.3% спрямо същия месец на предходната година и е 1.3 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2011 г. се е увеличил с 31.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Сингапур, Египет и Албания (табл. 2). Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу и Канада.

През април 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 13.8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.6 млрд. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...