Износът на България за ЕС е в размер на 6,2 млрд. лева

09.06.2014 | 13:54
по статията работи: Мария Стоянова
Отчетен е 6,1% ръст на вноса през януари-март 2014 г. спрямо година по-рано
Износът на България за ЕС е в размер на 6,2 млрд. лева

През периода януари - март 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 0.1% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 6.2 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 72.5% от износа за държавите - членки на ЕС. Това сочат изнесените днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март 2014 г. износът за ЕС се увеличава с 0,1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.2 млрд. лева. Най-голямо увеличение е отчетено при износа в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ - 49,2%. Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ и „(35.6%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (23.8%).

Вносът на България от ЕС за периода януари - март 2014 г. нараства с 6.1% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 7.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Испания.

През март вносът на страната от държавите-членки на ЕС се увеличава с 6,7% на годишна база и е в размер на 2,5 млрд. лева. Най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голямо намаление (14.4%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)

Външнотърговското салдо на България с ЕС в първото тримесечие от годината е отрицателно и е на стойност 1 141,7 млн. лева.

Търговия на България с трети страни

През периода януари-април 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 18,4% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 4,7 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Руската федерация, Сингапур, Обединените арабски емирства, Македония, които формират 54.3% от износа за трети страни.

На годишна база износът за трети страни намалява с 22,4% през отчетния период. Ръст спрямо предходната година е отбелязан единствено в сектор „Химични вещества и продукти” (12.3%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (38.1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)” (36.0%).

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2014 г. намалява с 6.8% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 6.1 млрд. лeвa. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

На годишна база вносът на България от трети страни намалява с 4,1% през април. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (24.3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (25.3%).

Външнотърговското салдо (износ-внос) на България с трети страни през периода януари - април 2014 г. е отрицателно и е на стойност 1 416.1 млн. лeвa. През април 2014 г. външнотърговското салдо с трети страни е отрицателно и е на стойност 385.0 млн. лeвa.

Търговия на България с трети страни – общо

През периода януари - април 2014 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 12.9 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът намалява с 8.0%. През април 2014 г. общият износ възлиза на 3.4 млрд. лв. и намалява с 11.6% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - април 2014 г. в страната са внесени стоки общо на стойност 16.0 млрд. лв., или с 0.1% по-малко спрямо същия период на предходната година. През април 2014 г. общият внос намалява с 1.4% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.3 млрд. лeвa.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно през отчетния период и е на стойност 3 077.4 млн. лв., което е с 1 110.7 млн. лв. повече от година по-рано. През април 2014 г. общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 904.6 млн. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...