Износът на свинско и говеждо месо е ограничен

04.09.2009 | 09:31
по статията работи:
1801 тона говеждо и 1200 тона свинско месо са изнесени през 2008 г., заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски
Износът на свинско и говеждо месо е ограничен

През 2008 г. са изнесени 1801 тона говеждо месо и 1200 тона свинско месо. Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски, цитиран от Агенция "Фокус". Износът на свинско месо се е увеличил 2 пъти в сравнение с 2007 г., когато са изнесени само 548 тона, допълни Чорбаджийски и обясни, че по-съществен е износът на птиче месо, но той е спаднал през 2008 г. до 11 800 тона или с 32%.

"Спад се отбелязва и при традиционния износ на агнешко месо, който спада постоянно от 2005 г. досега - от 8 263 тона през 2005 г. до 6 314 тона през 2008 г. Средната цена по износа на агнешко месо през 2008 г. е 6300 долара за тон за страните от ЕС и 6800 долара за тон за трети страни", допълни председателят на  месопреработвателите.

През август средните референтни цени на свинското месо в европейския съюз (ЕС) спаднаха с 8% в сравнение с 2008 г. и бяха на равнището от 154,07 евро за 100 кг кланично тегло. Тези цени обаче остават доста по-високи от равнищата, отбелязани през 2005 и 2006 г. В България за нуждите на месопреработвателната промишленост се внася основно свинско месо. "Главно се внасят обезкостени разфасовки от гърди и джолан, както и известни количества обезкостени разфасовки от бут и плешка. Внасят се и охладени свински половинки", каза Чорбаджийски.

Годишното потребление на месо средно на човек в домакинствата през 2008 г. се е увеличило до 28,3 кг или с 3,3% спрямо 2007 г., когато са консумирани 27,4 кг. Потреблението на месни продукти се е увеличило по-слабо - до 15 кг на човек или с 1,3%, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите.

През юли 2009 г. потреблението на месо на човек в домакинствата според данни на НСИ е 2,3 кг спрямо 2,1 кг през юли 2008 г., а потреблението на месни продукти остава на равнището от предишната година - 1,2 кг,съобщи Чорбаджийски. Той подчерта, че цените на месото на пазара се определят от търсенето и предлагането. "Множество фактори влияят върху конюнктурата на пазара - цената на фуражите, но и на електроенергията, водата, горивата, на работната сила и т.н. В условията на общ пазар цената се влияе и от състоянието на пазара в страните от ЕС и общата селскостопанска политика, известно влияние оказва и състоянието на международния пазар", обясни още Чорбаджийски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...