Износът ни от началото на годината е за 23 млрд лв.

10.09.2012 | 11:37
по статията работи: Елица Елефтерова
Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Израел, Сирия, Китай и Канада
Износът ни от началото на годината е за 23 млрд лв.
Снимка: Sxc.hu

За първата половина на годината общото външнотърговско салдо на страната ни е отрицателно и възлиза на 5 962.9 млн. лв., което е с 2 832.3 млн. лв. повече спрямо година по-рано. Това става ясно от данните на Националния статистически институт. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки, салдото за периода януари - юли 2012 г. също е отрицателно и е в размер на 4 727.3 млн. лева.

През юли 2012 г. общото външнотърговско салдо е отрицателно и възлиза на 651.8 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е на стойност 447.0 млн. лева.

Износ
През седемте месеца на 2012 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 23 млрд. лв. Спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 1.7%  Само за юли общият износ е в размер на 3.6 млрд. лв. и се увеличава с 0.8% на годишна база.

През първата половина от годината износът на България за трети страни се е увеличил с 5.3% на годишна база и е в размер на 9.2 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия и Македония. Тези страни формират 46.8% от износа за трети страни.

Външнотърговското салдо на България с трети страни за първата половина на годината е отрицателно и е на стойност 2 651.3 млн. лева. През юли 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни също е отрицателно и е в размер на 278.3 млн. лева.

Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Израел, Сирия, Китай и Канада, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Иран, Индия и Хърватия.

През юли 2012 г. износът за трети страни се увеличава с 1.9% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.4 млрд. лева.

Най-голям ръст в износа е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, „Храни и живи животни” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. Спад се наблюдава при износа от секторите „Артикули, класифицирани главно според вида на материала”, „Машини, оборудване и превозни средства” и „Разнообразни готови продукти, н.д”.

Внос
През периода януари - юли 2012 г. в страната общо са внесени стоки на стойност 29 млрд. лв., или с 12.5% повече спрямо същия период на предходната година. През юли 2012 г. общият внос нараства с 5.7% спрямо юли 2011 г. и е в размер на 4.3 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2012 г. се увеличава с 12.9% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 11.9 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от Босна и Херцеговина, Перу и Бразилия, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Израел и Казахстан.

През юли 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 11.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лева.

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Храни и живи животни”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...