Със заповеди на ветеринарните инспектори от Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) собствениците на месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е
било вложено свинско месо с произход Ирландия. Стоките ще останат под възбрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи. Следи се стриктно за спазването на заповедта на ветеринарните
служби.
Вносителите и месопреработвателните предприятия оказват пълно съдействие на ветеринарните инспектори и подават изчерпателни данни за това колко ирландско месо в кои продукти е било вложено.
Служителите на ДВСК имат пълна информация до килограм за движението на месото и продукцията.
Ветеринарните служби са открили в хладилни бази и преработвателни предпрития днес още около 40 тона ирландско свинско, с което общото количество месо с произход Ирландия става около 100 тона. То е
поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи. Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия. При
доказване наличие на диоксин, месото и продукцията ще се унищожават под контрола на Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС).
При взимането на пробите стриктно ще се спазват регламентите на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите ще се описва място, произход, партида и
собственик.
Дори внесено през трета страна ирландско свинско месо може да бъде засечено от ветеринарните служби по документите за произход, с които всяка партида се придружава.
До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предпрития на територията на цялата страна.
В понеделник генералният директор на НВМС Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено,
припомнят от пресцентъра на ведомството.
Кризисният щаб към Националната ветеринарномедицинска служба извършва цялостна координация по случая между ДВСК, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската
комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.
До момента България е получила 8 нотификации чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF.