Изявление на Симеон Дянков 6 2

18.02.2013 | 13:43
по статията работи: Лили Бончева
"Благодаря, ще помагам с каквото мога", казва подалият оставка министър
Изявление на Симеон Дянков
Снимка: iNews.bg / Радила Радилова
Още по темата

Пресцентърът на Министерството на финансите разпространи прессъобщение с кратко изявление на министъра на финансите Симеон Дянков в оставка.

От изявлението става ясно, че оставката му е била подадена вчера. Българските медии научиха за нея по-рано днес.

Econ.bg публикува пълния текст на изявлението:

"Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще".

От текста не стават ясни мотивите за подадената оставка.

Политическите коментари по темата може да прочетете тук.

Мнението на икономическите експерти четете тук.

Позициите на вицепремиера са се влошили рязко в последните дни, заради забавените субсидии за земеделските производители. Според източници на в. "Труд" Дянков се е разминал с уволнение миналата седмица.

Финансист номер 1, който от по-миналата седмица е в САЩ, е вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април тази година.

Ескалацията на социалното напрежение през последните седмици, довела до безпрецедентни улични шествия и протести срещу енергийните монополи, вероятно е причина за рокадата в кабинета. Най-вероятно премиерът Борисов опитва да изпусне част от напрежението именно с отстраняването на икономическия си вицепремиер.

Международните медии коментират, че Симеон Дянков е уволнен ден след многохилядните протести в цялата страна срещу провала на правителството, ниския стандарт на живот и главоломно растящите сметки за електричество. Новината за уволнението излезе в емисиите на Агенция "Франс прес", Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.96/11
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Нона Георгиева 18.02.2013 | 14:29
" постигнати успехи" и "финансово здраве" , ама тия срам нямат бе!
ИВАЙЛО ГЕОРГИЕВ 18.02.2013 | 14:40
"Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще" .... оооо, неее...!!!
ИВАЙЛО ГЕОРГИЕВ 18.02.2013 | 14:40
"Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще"... ооо..., неее !!!
Teodora Ivanova 18.02.2013 | 17:25
Не благодарим, но айде ако може да не ни "помагаш", става ли? Стой си там в х'Амеруиката и желателно е да не се връщаш повече в България дори и като турист.
Dimitrinka Lecheva 19.02.2013 | 10:24
ХОРАТА МИСЛЯТ СУПЕР ЕЛЕМЕНТАРНО. Не знам защо. Но всъщност знам, наследството от столетницата е твърде огромно. Всеки проблем има свое начало и то не е от вчера, от месец, от година,две, три, пет. Живяхме в бедност по време на комунизма, след неговото падане,живеем и сега. Но никой не се пита защо, а защо ли? МИСЛЕТЕ, МИСЛЕТЕ,МИСЛЕТЕ. Много мислете, нооооооооооо неможем, не виждаме по-далеч от собственото си съществуване. И да ви питам златоусти мои сънародници, кой свали Тодор Живков? Кой пусна нови пари? Кой докара народа до купонна система? Кой продаде заводите и фабриките? Кой създаде пирамидите? Кой създаде мутрите и техните групировки? Кой до преди 4год ви даваше обяснение, какво прави? Какво строи или какво мисли? Аз мисля(въпреки,че преди 30год. не ми разрешаваха този процес - мисленето),че живота не е сложен, но изисква голяма отговорност. И човек получава това,което дава.Както са казали нашите праотци,, на каквото постелиш,на това ще легнеш. Каквото посееш, това ще ядеш". И още една поговорка би трябвало да се сетите- ,, Когато вола рие, пръста пада в/у главата му". Надявам се,че не съм засегнала нечие АЗ. И нека се постараем да бъдем по - разумни и по - обективни в мисли и действия.
Владимир Стефанов 20.02.2013 | 08:53
За Ран и Ът чувала ли си нещо??? И след като толкова много разбираш и си будна, защо не си във властта да ни управляваш, и да сме добре??? Не сме нужни на света, запомнете го!!! Затова сме така,нищо не зависи от нас, твърде малко сме!!!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...