Икономиката на еврозоната излезе от рекордната рецесия

14.08.2013 | 15:57
по статията работи: Петя Бързилска
Френската и германската икономики задвижиха възстановяването. БВП на ЕС нарасна с 0,3% през второ тримесечие
Икономиката на еврозоната излезе от рекордната рецесия

През второто тримесечие на тази година еврозоната излезе от рекордно дългия период на рецесия. На преден план са добрите данни за възстановяването на икономиките на Франция и Германия – първата и втората по големина европейски икономики. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от валутния съюз се увеличава с 0,3% през периода април-юни 2013 г. спрямо предходното тримесечие. Като цяло икономиката на ЕС също нараства с 0,3% на тримесечна база, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат.

През първото тримесечие на тази година БВП на еврозоната и ЕС се сви съответно с 0,3 на сто и 0,1 на сто.

На годишна база през второто тримесечие на 2013 г. икономиката на валутния съюз се свива с 0,7% , а на Съюза като цяло с 0,2%.

Същевременно БВП на САЩ нараства през вторите три месеца на годината спрямо предходните с 0,4%, а спрямо година по-рано с 1,4%.

Германската и френската икономики показаха по-голям от прогнозирания темп на растеж за второто тримесечие, пише „Блумбърг“. БВП на Германия нараства с 0,7% спрямо периода януари-март 2013 г. и с 0,5% спрямо второто тримесечие на миналата година. Същевременно БВП на Франция расте с 0,5% на тримесечна база и с 0,3 при годишно сравнение.

Добрите данни за европейските икономики излизат на фона на първото по-стабилно успокояване на финансовите пазари от началото на дълговата криза.

След излизането на статистиката на Евростат европейските акции отбелязаха ръстове, като индексът Stoxx Europe 600 се покачи с малко под 0,1% до 308,11 в Лондон. Еврото промени малко стойността и едно евро се търгуваше за 1,3254 долара и за 130,19 йени.

Днес излязоха и данните на НСИ, които показаха, че българската икономика се свива с 0,1% през второто тримесечие в сравнение с първото на тази година. БВП отбелязва ръст на годишна база.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...