Икономиката на страната нараства с 1,5% през третото тримесечие

03.12.2014 | 13:25
по статията работи: Мария Стоянова
БВП за периода юли-септември е в размер на 22,8 млрд. лева
Икономиката на страната нараства с 1,5% през третото тримесечие

Растеж от 1,5% на Брутния вътрешен продукт (БВП) е отчетен през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2013 г. Спрямо предходното тримесечие на тази година пък ръстът се равнява на 0,4 на сто.

БВП за периода юли-септември е в размер на 22,8 млрд. лева или 11,6 млрд. евро като на човек от населението се падат 3 161 лева (1 616) евро, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2014 г. възлиза на 19,5 млрд. лв. по текущи цени.

Относителният дял на селското стопанство в БВП увеличава равнището си с 0,2 на сто за година и достига 8,2%. Индустриалният сектор достига 27,9% от БВП, което представлява ръст от 0,2%.

Услугите продължават да имат най-голям относителен дял от БВП – 63,9 на сто. За сравнение през третото тримесечие на 2013 г. този дял е 64,3%.

За крайното потребление през третото тримесечие на годината се изразходват 69,1% от производствения БВП. Инвестициите формират 20,7 на сто от показателя.

Статистиката сочи още, че вътрешнотърговското салдо на стоки и услуги е положително. Износът на стоки и услуги намалява равнището си с 2,6% на тримесечна база, а вносът на стоки и услуги се увеличава с 0,7%.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...