Икономиката ускори растежа си

04.12.2013 | 11:40
по статията работи: Петя Бързилска
Индустриалният и аграрният сектор намаляват дела си в добавената стойност на икономиката
Икономиката ускори растежа си

През третото тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 21 590 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 11 039 млн. евро. На човек от населението се падат 1 519 евро или 2 971 лв. от стойностния обем на показателя. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

При среден за тримесечието валутен курс от 1.47704 лв. за щатски долар БВП възлиза на 14 617 млн. долара и съответно на 2 011 долара на човек от населението.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 0.7% на БВП през третото тримесечие на 2013 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година.

НСИ отчита и ръст от 0.5% спрямо второто тримесечие на 2013 година, когато БВП възлизе на 19,4 млрд. лв. по текущи цени.

Въпреки че не отговарят на експресните оценки данните показват ускоряване на растежа на българската икономика. Припомняме, че през вторите три месеца на тази година икономиката забави своя растеж, като отбеляза ръст от 0.2% на годишна база и намаление от 0.1% спрямо първото тримесечие на 2013 г., когато БВП беше в размер на 16,57 млрд. лева. В началото на тази година сезонно изгладените данни показаха растеж от 0,4% на годишна база и 0,1% спрямо предходното тримесечие.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2013 г. e 18 448 млн. лв. по текущи цени. През разглеждания период спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 2.6 процентни пункта и достига 8.8%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.8 процентни пункта и достига 29.8%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава и достига ниво от 61.4% при 58.0% през съответния период на предходната година.

За крайното потребление от произведения БВП през третото тримесечие на 2013 г. се изразходват 70.5% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20.4% произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

През разглеждания период в сравнение с второто тримесечие на тази година брутната добавена стойност нараства с 0.4%. По предварителни данни за третото тримесечие на 2013 г. крайното потребление бележи ръст от 0.2% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0.1%. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 3.5%, а вносът на стоки и услуги с 2.3%.

През третото тримесечие на 2013 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 0.5%.

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор - с 3.8%, финансови и застрахователни дейности - с 3.3%, добивна промишленост преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия - с 3.0%, създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - с 3.0%, държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - с 1.7%, култура, спорт и други услуги - с 1.2%, и търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 0.9%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има колективното потребление с 3.9%, бруто образуването на основен капитал нараства с 1.2% и износът на стоки и услуги с 8.5%. Индивидуалното крайно потребление бележи намаление спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.2%. Вносът на стоки и услуги нараства със 7.4% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Припомняме, че според Европейската комисия (ЕК) икономиката на България ще нарасне с 1,5% тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....