Икономиките на Германия и Франция се представят по-добре от очакваното

14.08.2012 | 10:40
по статията работи: Петя Бързилска
През второто тримесечие БВП на Германия нараства с 0,3%, а Франция отчита плосък растеж
Икономиките на Германия и Франция се представят по-добре от очакваното

Темпът на растеж на германската икономика през второто тримесечие на 2012 г. се забави по-малко, отколкото прогнозираха анализаторите. Добрите стойности на износа и потребителското търсене помогнаха за предотвратяване на негативните ефекти от дълговата криза в еврозоната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия нараства с 0,3% спрямо първото тримесечие на тази година, показват данните на германската статистическа служба. Същевременно икономистите прогнозираха ръст от 0,2%, пише агенция „Блумбърг“. Спрямо същия период на 2011 г. икономиката отчита нарастване от 1%.

Междувременно стана ясно, че БВП на Франция не е отчел ръст през второто тримесечие. Това все пак надминава очакванията на анализаторите, които прогнозираха спад от 0,1%. Спрямо второто тримесечие на миналата година икономиката е отчела ръст от 0,3%.

Френската икономика регистрира плосък растеж и през предходните две тримесечия.

Испания и Италия – третата и четвъртата по големина европейски икономики, са в рецесия.

В Германия икономическият растеж през вторите три месеца на годината е вследствие на добрите резултатите за потреблението и нетната търговия, както и на по-големия ръст на износа отколкото на вноса. Това компенсира намаляването на инвестициите на компаниите.

Въпреки че през първата половина на година германската икономика се справя добре на фона на европейската дългова криза, влошаващата се икономическа конюнктура започва да оказва своето влияние. С най-малко 7 държави в рецесия – от 17-те във валутния съюз, търсенето на германски стоки намалява в най-големия пазар за страната – еврозоната. Същевременно в Германия показателят за бизнес доверието се понижи за трети пореден месец през юли. Производството също се свива.

"Икономиката на Германия е много експортно ориентирана", каза икономистът от финансовата компания Daiwa Markets International Тобиас Блътнер. "Когато нещата вървят добре, това означава сила, когато не вървят добре, това означава Ахилесова пета. Ще бъдем късметлии, ако имаме плосък растеж през остатъка на годината", допълни специалистът.

Същевременно сравнително добрите данни за френската икономика от второто тримесечие могат да накарат президента на страната Франсоа Оланд да си отдъхне. В момента той се опитва да намали бюджетния дефицит на Франция на фона на страха от рецесия.

Размерът на инвестициите на нефинансовите организации се възстановява след като намаля в началото на годината, коментират от френската статистическа служба. Инвестициите в публичния сектор се увеличават, като се връщат към нормални стойности след спада от първото тримесечие на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...