Икономическият растеж на Китай продължава да се забавя

15.07.2013 | 10:30
по статията работи: Симеон Досев
Ръст от 7,5% през второто тримесечие отчита втората най-голяма икономика в света
Икономическият растеж на Китай продължава да се забавя

Втората най-голяма икономика в света отбеляза растеж от 7,5% за периода април-юни 2013 г., предаде агенция „Ройтерс“. Това е с 0,2% по-малко от растежа за първото тримесечие на годината. 

Статистическото бюро на страната заяви, че икономиката като цяло е стабилна през първото полугодие, а основните индикатори са в приемливите граници.

По последни данни брутния вътрешен продукт (БВП) е намалял в 9 от последните 10 месеца.

След десетилетия на изключително бърз икономически растеж властите в Китай вече са готови да приемат и по-бавно увеличение.

Целта на правителството за 2013 г. е растеж от 7,5% - впечатляващо според световните стандарти, но най-слабо постижение за Китай през последните 23 години.

Анализаторите намалиха своите прогнози за икономическия растеж през годината до 7-7,5%. 

Данните от последната седмица показват спад на износа с 3,1% и на вноса с 0,7% през юни, на фона на прогнозите за увеличение съответно с 4% и 8%. Митническата администрация добави, че перспективите за следващото тримесечие също са мрачни.

Други данни показаха, че производствените цени продължават да намаляват, което води до шестнадесети пореден месец на дефлация.

Инфлацията се повиши повече от очакваното през юни, достигайки 2,7%, но все още е далеч от поставената от правителството цел от 3,5%. 

Основната тревога на властите в страната е, че икономическото забавяне увеличава безработицата, което създава условия за социална несигурност. Засега обаче данните за пазара на труда са стабилни.

В момента правителството не смята да предприема действия за стимулиране на растежа и се съсредоточава главно върху провеждането на реформи, целящи премахването на зависимостта на китайската икономика от износа и инвестициите. 

„Някои от предприетите мерки, като засиления контрол върху пазара на недвижими имоти, правилата, целящи да намалят злоупотребите с държавни фондове и отказът от политики за стимулиране на растежа,със сигурност ще имат негативен ефект върху икономиката на страната в краткосрочен план, но ще помогнат много за в бъдеще“, заяви на пресконференция Шенг Лаюн от националното статистическо бюро.

През 2012 икономическият растеж в Китай беше 7,8%, най-слабото постижение от 13 години насам.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...