Индексите на БФБ- София започнаха новата седмица "на червено"

08.06.2009 | 15:47
по статията работи: econ.bg
Общият оборот остава под 2 млн. лева
Индексите на БФБ- София започнаха новата седмица "на червено"

 

Основните индексите на Българската фондова борса започнаха новата седмица „на червено".  Търговията остава вяла и общата стойност на сделките е 1,903 млн. лева, след 1,7 млн. в петък. На извън борсовата търговия общият оборот е около 72 хил. лева.

SOFIX приключи сесията със спад от 1,25% до 374,24 пункта. Само 3 от общо 20 компании, вписани в индекса, приключиха сесията с увеличение на пазарната капитализация.

Търговията на Оргахим АД (3NB) дръпна стойността на тесния индекс на борсата надолу. Акциите на русенското химическо предприятие поевтиняха с 4,04% и по този показател това е най-губещата компания сред blue chip-овете днес. В края на сесията цената на книжата достигна до 71 лева за брой. За цялата минала седмица Оргахим АД прибави 4% към пазарната си капитализация.

Спад от малко над 4% има и Централна кооперативна банка АД (4CF). Акциите на банката се търгуваха за 1,43 лева за брой. С над 3,3% поевтиняха и книжата на Първа инвестиционна банка АД (5F4). Търговията се извършваше на ниво от 2,4 лева за брой в края на работния ден.

На обратния полюс обаче е Спарки Елтос АД (SL9). Ловешкото дружество увеличи пазарната си капитализация с 5,09%. Акциите му се търгуваха за 1,67 лева за брой.

BG40, индикаторът, следящ развитието на 40-те най-големи компании на пода на българската борса отново „полетя" надолу. Стойността на широкият индекс на БФБ- София достигна нивото от 103,94 пункта или спад от 1,57% спрямо предходната сесия.

Останалите индекси на борсовата търговия у нас също приключиха сесията на отрицателна територия. BGTR30 достигна до 279,73 пункта или спад от 1,24%. Надолу се придвижи и BGREIT, но спад от 0,1% не беше достатъчен, за да падне под нивото от 40 пункта. В крайна сметка индексът приключи на ниво от  40,05 пункта.  

Разнопосочни настроения се появиха при търговията с компенсаторните инструменти. Поименните компенсационни бонове рязко поскъпнаха - с 5,31% до 0,26 лева. Сделки с компенсаторни записи също се извършваха при цена 0,26 лева. При тях обаче има спад от 1,91%. Жилищните  компенсаторни записи не влязоха в полезрението на търговците на пода на фондовата ни борса днес.

Статията е коментарна и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...