Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки по морските курорти. Във връзка с летния туристически сезон инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в Добрич, Варна и Бургас ще инспектират търговските обекти и тези за обществено хранене, намиращи се на територията на курортните селища или по самата плажна ивица. На проверка подлежат и всички подвижни или сезонни обекти, както и тези с временен статут. С приоритет ще бъдат разглеждани местата за обществено хранене, които са разположени на територията на хотелски комплекси. Туристическите обекти, предлагащи услугата „all inclusive“, също влизат в това число.
БАБХ следи всяка година дали обектите отговарят на изискванията на действащото законодателство. Инспекторите обръщат внимание на състоянието на сградовия фонд, оборудването, произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение, етикетите и др.
Ще се проверява дали във всеки обект работи лице с висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост, както и дали заетите са преминали предварителни и периодични медицински прегледи, дали са им били проведени обучения относно качеството и безопасността на храните. Инспекторите ще преглеждат внимателно дали документите на наетия персонал са изрядни, въпреки че се очаква тенденцията от предишни години с наемането на непълнолетни кадри да продължи. Хотелиерите и ресторантьорите предпочитат младежите, защото те са евтина работна ръка. Това коментира в началото на летния сезон Младен Мартинов, директор на областната Инспекция по труда в Добрич.