Инфлацията в Китай нарасна до 1,5% в края на 2014 г.

09.01.2015 | 11:50
по статията работи: Мина Стойчева
Сериозен скок на цените на хранителните продукти в азиатската страна
Инфлацията в Китай нарасна до 1,5% в края на 2014 г.
Снимка: Sxc.hu

Инфлацията в Китай се задържа около най-ниското си ниво за последните пет години в края на 2014 г. Индикаторът се повиши леко до 1,5% през декември от 1,4% за предходния месец, съобщава „БиБиСи“. Основна причина за увеличението на инфлацията е сериозното поскъпване на хранителните продукти в азиатската страна. Само за месец стойността на яйцата е скочила с 14 на сто.

Изчисленията показват, че инфлацията на потребителските цени за 2014 г. е в рамките на 2%, което е доста под прогнозираните от правителството 3,5%. Анализаторите посочват, че резултатите доказват отслабването на втората по големина икономика в света.

Индексът на производствените цени в Китай, в който се отчита търговията на едро, както и разходите за производство, е намалял сериозно в рамките на 3,3 на сто през последния месец на декември 2014 г. Това е най-големият месечен спад от септември 2012 г. до сега. Анализаторите прогнозираха, че той няма да надвишава 3,1 на сто за разглеждания период.

Размерът на инфлацията в края на 2014 г. поставя акцента върху намаляващото вътрешно търсене на територията на Китай. Някои анализатори твърдят, че това ще принуди правителството на държавата да ореже лихвените проценти и да предприеме допълнителни мерки, за да стимулира икономиката. Нейното развитие се забави до 7,3%, което е най-ниското равнище за последните пет години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...