Инфлацията в Китай се задържа около най-ниското си ниво за последните пет години в края на 2014 г. Индикаторът се повиши леко до 1,5% през декември от 1,4% за предходния месец, съобщава „БиБиСи“. Основна причина за увеличението на инфлацията е сериозното поскъпване на хранителните продукти в азиатската страна. Само за месец стойността на яйцата е скочила с 14 на сто.
Изчисленията показват, че инфлацията на потребителските цени за 2014 г. е в рамките на 2%, което е доста под прогнозираните от правителството 3,5%. Анализаторите посочват, че резултатите доказват отслабването на втората по големина икономика в света.
Индексът на производствените цени в Китай, в който се отчита търговията на едро, както и разходите за производство, е намалял сериозно в рамките на 3,3 на сто през последния месец на декември 2014 г. Това е най-големият месечен спад от септември 2012 г. до сега. Анализаторите прогнозираха, че той няма да надвишава 3,1 на сто за разглеждания период.
Размерът на инфлацията в края на 2014 г. поставя акцента върху намаляващото вътрешно търсене на територията на Китай. Някои анализатори твърдят, че това ще принуди правителството на държавата да ореже лихвените проценти и да предприеме допълнителни мерки, за да стимулира икономиката. Нейното развитие се забави до 7,3%, което е най-ниското равнище за последните пет години.