КЗК глоби онлайн търговец заради „черния петък“

28.11.2014 | 13:50
по статията работи: econ.bg
Български сайт отнесе 550хил. лва санкции
КЗК глоби онлайн търговец заради „черния петък“

Комисията за защита на конкуренцията санкционира български сайт заради нашумелия „черен петък“. Експертите установили, че онлайн търговецът eMag е извършил нарушение при провеждането на рекламната кампания за деня. Дружеството ще отнесе глоба от над 550 хил. лева. Сумата представлява 4% от размера на приходите от продажби на еМаг за 2013 г., посочват от КЗК. Санкцията е наложена за миналогодишната кампания и е обявена в деня на тазгодишната.

Глобата е наложена след постъил сигнал от потребители относно прилагането на недобросъвестни търговски практики при провеждането на рекламна кампания „Черен петък“.

Инспекторите установили, че определянето на цените и прилагането на отстъпки за промоционалните продукти при провеждане на кампанията по същество представлява недобросъвестна търговска практика.

„В този смисъл рекламните послания „Black Friday денят с най-много и най-големи намаления през годината“ и „Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината“ като част от кампанията „Черен петък“ имат заблуждаващ характер по отношение начина на формиране на крайната цена за потребителите“, посочват от КЗК.

Дружеството отнася още една глоба, този път заради друга рекламна кампания, извършена от сайта през март. При нея търговецът е предлагал на клиентите при закупуване на една кафемашина да получи втора кафемашина от същия вид „безплатно“. Според КЗК това по същество представлява предлагане на потребителя на добавка, която е извън позволените от закона размери.

Глобата е в размер на над 200 хил. лева, което е 1,5% от приходите на дружеството за миналата година.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....