КЗК отмени поръчка на земеделското министерство за охрана на язовири

11.09.2014 | 12:50
по статията работи: Мария Стоянова
Нито един член от комисията не бил квалифициран
КЗК отмени поръчка на земеделското министерство за охрана на язовири

Комисията за защита на конкуренцита отмени заповед на земеделския министър за определяне на изпълнител на поръчка за охрана на язовири публична държавна собственост.

Експертите от антимонополния орган установили, че нито едно от лицата, включени в състава на оценителната комисия, не притежава необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета на поръчката.

От Комисията подчертават, че констатираното нарушение е съществено, тъй като се отразява върху възможността на помощния орган компетентно да изпълни задачата, за която е назначен, а именно законосъобразно провеждане на процедурата.

„Последицата от това нарушение е незаконосъобразност на всички извършени действия на комисията по разглеждане, оценка и класиране на офертите, включително и на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка“, се посочва още в мотивите на КЗК.

В резултат на констатираното нарушение Комисията връща процедурата на етап назначаване на състав на оценителната комисия в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.

Преди дни земеделското министерство не успя да изпълни още една обществена поръчка, поради открити от КЗК нарушения. Става въпрос за избор на сертифициращ орган на ведомството. Според антимонополния орган решението на земеделския министър за откриване на процедурата е незаконосъобразно.

Невъзможността да се избере сертифициращ орган на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) поставя под риск изплащането от Европейската комисия на 1,65 млрд. лева. В момента средствата са платени от държавния бюджет на бенефициентите, но поради липсата на сертифициране Европа няма как да ги одобри и те ще останат за сметка на държавата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 29.11   1760 г. – Град Детройт е предаден от Франция във британско владение. 1780 г. – След смъртта на императрица Мария Тереза на престола на Свещената Римска империя...