КЗК се намеси в спор между наемател и наемодател

10.05.2013 | 12:00
по статията работи: Теодора Пенева
Според Комисията трябва да отпадне декларация, с която собственикът на имот се съгласява да отговаря за задълженията на наемателя към "Софийска вода"
КЗК се намеси в спор между наемател и наемодател

Битов спор е станал повод Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да предложи промяна на разпоредбите, свързани със солидарната отговорност на собственици и наематели на имот по отношение на задълженията им към „Софийска вода“ АД. Това става ясно от съобщение на страницата на антимонополния орган.

КЗК е получила сигнал от потребител в столицата, след като от местния ВиК оператор са отказали да впишат като титуляр за партида услуги името на наемателя на съответния имот. Причината е, че не е представена декларация от собственика, с която той се съгласява да отговаря за дължимите от наемателя суми към водоразпределителното дружество (т. нар. „Декларация за солидарна отговорност“).

По повод сигнала Комисията е извършила анализ на действащата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи (Наредба № 4), както и на Общите условия за предоставяне на ВиК услуги от „Софийска вода“ АД. Според антимонополния орган въпросният документ, с който собственикът на дадено жилище декларира солидарна отговорност по задълженията към дружеството не е юридически валиден. Съответно, ВиК операторът не би следвало да изисква подобна декларация от потребителите.

КЗК определя изискването като „пораждащо конкурентноправен проблем, изразяващ се в необосновано ограничаване на възможността на потребителите на ВиК услуги да оказват дисциплиниращо пазарно въздействие върху ВиК операторите.”

“Това изискване дава възможност на ВиК операторите да осъществяват пазарно поведение в противоречие с „добросъвестната търговска практика“, като препятстват прехвърлянето на партиди на наематели във водоснабдени имоти”, се казва още в съобщението.

Антимонополният орган предлага да се изменят или отменят съответните текстове в Наредба №4 и в Общите условия на „Софийска вода“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 11.12   361 г. – Император Фравий Клавдий Юлиан влиза в Константинопол, поемайки по този начин властта в цялата Римска империя. 1792 г. – Френската революция:...