КНСБ иска двойно повече средства срещу безработица

17.01.2014 | 12:15
по статията работи: Петя Бързилска
Следваща стъпка може да е премахване на ограничителна квота за ваучерите за храна, заяви Николай Ненков
КНСБ иска двойно повече средства срещу безработица

Бюджетните средства, които се отделят за борба с безработицата, отново спаднаха от 100 на 73 млн. лв., в което няма никаква логика. Искаме средствата да бъдат двойно по-големи в размер на 145 млн. лв. Това коментира пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.  

От синдиката искат това, за да може спадът на безработицата да бъде по-сериозен, отколкото се очертава в тригодишната прогноза на правителството от 2014 до 2016 г. 

"Това, което много плаши, е, че се очаква отново замразяване на доходите за трите години", заяви Ненков. Това, по думите му, означава, че отново регулярните искания на КНСБ за 10% увеличение на работните заплати в бюджетните сектори ще бъдат много трудни реализирани. Според него всички социални параметри остават с едни и същи стойности за трите години. Тук той изключва увеличението на минималната работна заплата, увеличението на максималния осигурителен доход и увеличението на максималната пенсия.

Синдикалистът добави, че основният извод от анализа на КНСБ е, че този бюджет повтаря за пореден път основните слабости на средносрочните прогнози в областта на социалната политика, т.е. основните параметри, засягащи доходи, заетост, социално осигуряване и социална закрила.

"По някакъв начин продължава тенденцията да се обръща внимание на макропараметри, например залагане на ръст на БВП съответно 1,8%, 2,9%, 3,4%", коментира още той. Според него това звучи добре и значи, че ще има средства за стимулиране на икономиката. По думите му обаче резултатите от "тези неща не се вижда как рефлектират в социалната политика".

"Отделно пак се планира постоянно снижаване на бюджетния дефицит на стойности много по-ниски от горната граница от 2%, , коментира още той. Според него това не е обяснимо, защото точно сега в условия на криза може да се достигне до тази горна граница от 2%, за да има достатъчно средства, в това число и за социална политика.

Ваучерите за храна от 160 млн. лв. се вдигнаха на 240 млн. лв. (годишната квота), посочи Ненков. Той добави, че следваща стъпка е да бъде въобще премахната ограничителната квота – каквото е търсенето, толкова ваучери да се пуснат. "След като не се увеличават работните заплати, ваучерите са една голяма помощ", изтъкна той.

По данни на Агенция по заетостта близо 250 000 безработни са започнали работа през 2013 година. За миналата година равнището на безработица средно за годината за страната е 11.3%, отчитат от АЗ. По последни данни на Евростат нивото на безработица в България за ноември 2013 г. е 12,9%.

В края на декември миналата година Министерски съвет прие Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. Програмата започва да функционира още от 1 януари 2014 г. със средства от националния бюджет в размер на 24 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...