КНСБ иска по-високи заплати в туризма и търговията и куп други сфери

09.11.2016 | 17:15
по статията работи: econ.bg
По данни на статистиката наетите в туризма са 134 236 души, а средната месечна работна заплата за шестте месеца на 2016 г. е 585 лева
КНСБ иска по-високи заплати в туризма и търговията и куп други сфери
Снимка: БГНЕС

КНСБ поиска по-високи доходи в туризма, търговията, здравеопазването, енергетиката и ВиК сектора. 

На пресконференция в синдикалната организация представители на федерации към КНСБ предупредиха, че ако не се повишат доходите, изтичането на кадри в чужбина ще продължи и ще се стигне до хроничен недостиг на квалифицирани работници, съобщи БТА. 

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев заяви, че през последните повече от двайсет години секторът на услугите е най-динамично развиващият се сектор - през миналата година в него са 55 процента от всички заети в икономиката, а като принос към БВП дава 67 процента от добавената стойност. 

Заетите в сектора работят в силно стресогенна среда, а в същото време заплатите изостават в пъти спрямо средноевропейските. 

По данни на статистиката наетите в туризма са 134 236 души, а средната месечна работна заплата за шестте месеца на 2016 г. е 585 лева, каза Наташа Михова,председател на НСФ на търговията, кооперациите, туризма и услугите - КНСБ. 

По думите на Михова, ако в България заплатата е 295 евро, то в Испания е 1128 евро, в Словения - 1090 евро. Според нея възнаграждението в страната ни е унизително на фона на явното разрастване на интереса към България като туристическа дестинация. Тя подчерта, че в момента има хроничен недостиг на кадри, въпреки съществуващите 186 училища по туризъм. 

Михова предупреди и за подобен проблем в търговията, където средната месечна заплата е 869 лева за първото полугодие на 2016 година при 2120 евро в Испания. 

От КНСБ подчертаха, че се е стигнало до внос на кадри в туризма от трети страни. 

Заместник-председателят на федерацията в здравеопазването към КНСБ Пламен Радославов посочи, че ако в туризма могат да бъдат внесени работници извън ЕС, то в здравеопазването това не може да се случи, тъй като е регулирана професия. Средното годишно възнаграждение в долари в Холандия на работещите в здравеопазването е 39 405 долара, в Белгия - 34 679 долара, в Австрия - 34 371 долара , а в България едва 8604 долара, каза Радославов . 

По думите му за петгодишния период 2010 -2014 година в лечебните заведения за болнична помощ има 42 процента повече средства, а средната брутна работна заплата през същия период е нараснала едва с 20 процента. 

Той предупреди, че ще се задълбочава ситуацията, в която по поликлиниките и в детските ясли има 70-80 годишни лекари и медицински персонал. 

От синдикат "Водоснабдител" поискаха минимум 15 процентно увеличение на заплатите в сектора. Средната брутна заплата в сектора е с 18 процента по-ниска от средната за страната, посочиха от КНСБ. В Испания възнагражденията са пет пъти по-високи. 

Георги Петров от федерация " Енергетици" посочи, че средната работна заплата в електроснабдяването е в порядъка на 900-950 лева и е съизмерима със средната работна заплата за страната и това слага край на легендите за високите възнаграждения в сектора . За сравнение в Македония заплатата е 650 евро , а в Сърбия средната работна заплата е 750 евро. Последният протокол за договаряне на работни заплати в НЕК е от 11 март 2011 година, каза Георги Петров.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...