КТБ не успя да изплати доларовите облигации с падеж на 8 август

12.08.2014 | 11:18
по статията работи: Мария Стоянова
Притежателите на ценни книжа в банката може да съдят държавата
КТБ не успя да изплати доларовите облигации с падеж на 8 август

Доларовите облигации в Корпоративна търговска банка (КТБ) с падеж 8 август не бяха изплатени на притежателите им. Това създава повод за притежателите на облигации в поставената под специален надзор банка да предприемат законови действия срещу България., пише „Ройтерс“.

Въпросната облигационна емисия възлиза на 150 млн. долара, припомня изданието. В случай, че КТБ бъде обявена в несъстоятелност, нейните активи ще бъдат разпродадени с цел да покрият частично или изцяло дължимите средства на облигационерите.

Подобен сценарий ще предизвика негативна реакция от страна на инвеститорите, които вероятно ще вдигнат цената, за да финансират държавния и корпоративния дълг, смятат специалисти.

Припомняме, че още в началото на този месец притежателите на доларови облигации на КТБ обявиха, че планират да съдят държавата, ако не получат парите си и ако банката бъде обявена в несъстоятелност.

Тогава стана ясно, че група облигационери, сред които хедж фондове и институции от САЩ и Европа, са образували комитет и са наели адвокатска кантора, която да ги представлява в България в случай, че правителството тласне КТБ към обявяване в несъстоятелност.

Припомняме, че от БНБ и Минстерството на финансите изпратиха писмо до Европейската комисия, в което казват, че не е възможно осигуряването на частичен достъп до влоговете в КТБ, тъй като това не е уредено съгласно действащото българско законодателство.

В съвместното писмо на Централната банка и финансовото министерство се посочва, че според европейското законодателство изплащането на гарантираните депозити в постановените срокове може да стане, само ако лицензът на банката бъде отнет и тя бъде обявена в несъстоятелност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...