КТ "Подкрепа" предлага минималната заплата от 1 юли да стане 400 лв.

14.04.2009 | 16:12
по статията работи:
Синдикатите настояват също за разширяване на обхвата на ваучерното хранене
КТ "Подкрепа" предлага минималната заплата от 1 юли да стане 400 лв.


Минималната работна заплата у нас да стане 400 лева от 1 юли, а работниците във фалирали предприятия да получават минимални обезщетения от по 400 лева в продължение на 6 месеца. Toвa са част от антикризисните мерки, които предлага ръководството на КТ „Подкрепа". В писмо до премиера Сергей Станишев синдикатите настояват също за защита на доходите на населението чрез промени в Закона за ДДС и в политиката на търговските банки спрямо кредитополучателите, съобщи Дарик радио.

В условията на криза и заради нарастващата безработица държавата трябва да гарантира на хората двойно по-големи минимални и максимални обезщетения за безработица, което означава съответно 12 и 24 лева на ден, обясни икономическият експерт към КТ „Подкрепа" Владимир Бояджиев. Гаранции са нужни и за обезщетенията от работодател към уволнен работник. „Тези обезщетения са фиксирани като минимум, но са фиксирани в по-голям размер в колективните трудови договори. Често обаче работодателят няма откъде да ги плати или поне казва, че няма откъде да ги плати. И трябва да има някаква система за изплащането им", каза още Бояджиев.

Синдикатите настояват също за разширяване на обхвата на ваучерното хранене, което ще увеличи потреблението на стоки, както и за възстановяване на ДДС на крайния потребител за стоки от жизнено значение. „На първо място лекарствата, диетични храни, книги и, разбира се, за специфични услуги, примерно транспортът за мобилност на работниците от едно място на друго с цел да бъдат наемани на работа, градският транспорт за инвалиди, пенсионери - под тази форма, а не под формата на субсидиране", каза още Бояджиев.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...