Кабинетът предлага да отпадне свидетелството за съдимост

06.08.2017 | 10:15
по статията работи: econ.bg
Само през миналата година у нас са издадени над 772 хил. свидетелства и са направени над 240 хил. справки за съдимост
Кабинетът предлага да отпадне свидетелството за съдимост
Снимка: под лиценза на creative commons

Правителството предлага администрацията вече да не иска от гражданите свидетелство за съдимост. Справката ще се прави служебно, когато този документ се иска от институциите. Това е записано в проект за промени в Закона административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съобщи БНР. Те са качени за обществено обсъждане. 

“В случаите, когато свидетелството се изисква от администрация, справката може да се извършва служебно, така както това се извършва по установена процедура за няколко държавни институции (МВР, ДАНС и други). Липсата на задължение за служебно набавяне на свидетелство за съдимост създава сериозна административна тежест за гражданите: необходимост от лично явяване в съответния районен съд по местоживеене или подаване на искане до друг районен съд, но с получаване на свидетелството след три дни; заплащане на такса (5 лв. за издаване на свидетелството на хартия). Това изисква от ползвателите немалък времеви ресурс, а също така е свързано и с определени разходи, които те трябва да направят”, пише в мотивите към законопроекта.

Само през миналата година у нас са издадени над 772 хил. свидетелства и са направени над 240 хил. справки за съдимост, които се получават служебно от различни институции. Постъпленията в бюджета от такси, платени от граждани през 2016 г., са 3 863 340 лв. Електронните свидетелства за съдимост, които се издават от правосъдното министерство, са едва 3338. За да се ползва тази услуга, е нужен електронен подпис. 

“Свидетелство за съдимост се издава въз основа на писмена молба, подадена до районния съд (бюро „Съдимост") по месторождението на лицето, за което се отнася исканото свидетелство. Молбата може да бъде подадена и чрез районния съд по местоживеенето на молителя. В този случай служебно се изисква справка от съответното бюро за съдимост и след получаването й се издава свидетелство за съдимост. 

В страната има 114 бюра по съдимост - 113 към районните съдилища и едно централно бюро към Министерството на правосъдието, където се издават удостоверения за лица, родени в чужбина, както и електронни свидетелства на неосъжданите граждани. Най-често свидетелство за съдимост се изисква при постъпване на работа, за получаване на определени разрешителни, както и при регистриране за упражняване на определени професии”, пише още в мотивите към проекта. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.10 97 г. – Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян (на бюста), обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 312 г....