Кадиев: Няма връщане назад със закона за кредитите

02.04.2014 | 10:30
по статията работи: Симеон Досев
Новите правила ще влязат в сила до месец, заяви Румен Гечев
Кадиев: Няма връщане назад със закона за кредитите

Няма начин за връщане назад. Това заяви народният представител Георги Кадиев в ефира на bTV по отношение на процедурата за промени в закона за кредитите. По думите му той вече е гласуван 2 пъти на второ четене и да се търси прецедент с трето гласуване ще създаде голям прецедент от правна гледна точка. Народният представител отбеляза също така, че е абсурдно да се говори за купени депутати.

Създадохме ново мнозинство в парламента, което не е нито ляво, нито дясно, нито центристко, а на депутати, които видяха колко хора са се опарили от проблема с бързите хора, и решиха да направят нещо за решаването му, коментира Кадиев.

„Даваш една лична карта и не мислиш. След три месеца изведнъж се оказва, че трябва да връщаш двойна сума или повече. Тогава става проблем и тук държавата трябва да се намеси“, заяви народният представител.

Кадиев отбеляза също така, че ние сме 15-тата държава в ЕС, която ще има таван за лихвите по бързи кредити. Той даде пример със закона в Германия, където съдът е определил, че таванът трябва да е с морални размери и да не се възползва от слабостта на потребителите.

По думите му фирмите в България се възползват именно от слабостта на потребителя, тъй като хората нямат друг избор. Депутатът припомни случай, в който жена взела 3000 лв., върнала 2800 лв. и имаща да връща още 18 000 лв.

Ина Илиева, представител на фирма за бързи кредити, заяви, че опасенията относно закона за кредитите никога не са били крити. По думите ѝ ограничението в лихвените проценти е мярка, която трябва да бъде обмислена от всички социални и икономически аспекти. 

Различни изследвания показват, че един от възможните ефекти при регулиране на лихвите по кредитите е доста по-внимателно и доста по-трудно отпускане, особено на хора, които са определени като рискови, смята Илиева. Според нея отговорните кредитори не се възползват от евентуалната слабост или трудностите на своите клиенти.

В ефира на БНТ народният представител Румен Гечев заяви, че новите правила за кредитите ще влязат в сила до един месец за хората, на които предстои да теглят такива. По думите му те няма да важат за стари заеми.

Той коментира, че гласуваният таван от 50% лихва в новия Закон за потребителските кредити най-вероятно ще остане и подчерта, че той касае само бързите кредити.

Решението за таваните на лихвите ще е в услуга на тези, които перат пари и тези, които искат да работят извън закона, допълни още Гечев.

Трябват мерки, регулиращи таксите при бързите кредити, както и такива, регулиращи произхода на капитала и лицензирането, необходимо е и включването на БНБ в този процес, смята Гечев. Въпросът с тавана от 50 % не се решава без тези регулиращи мерки, допълни депутатът.

Той даде пример с таксите за обслужване на кредити и открои, че при лихва 4% тя става 10 или 15 %, ако банката поиска на кредит 300 лева 50-100 лв. за обслужване.

Друга приета промяна в Закона за потребителските кредити е, че банките няма да могат сами да формират лихвите, те ще се формират на пазарен принцип, банките ще могат да формират само фиксираната част на лихвите, което означава пълна прозрачност и всеки ще може да селеди в медиите и в банката как се движат неговите лихви.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...