Парламентът въведе таван за лихвите по потребителските кредити

28.03.2014 | 12:53
по статията работи: Десислава Маданска
Парите от платените по-високи лихви ще се връщат обратно на потребителите
Парламентът въведе таван за лихвите по потребителските кредити

Таванът за лихвите по потребителските кредити е вече факт. Това става възможно, след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

Годишният процент на разходите по потребителски кредит не може да бъде по-висок от 
пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена с Постановление на Министерския съвет, решиха народните представители.

Предложението за таван на лихвите беше направено от депутатите от „Коалиция за България“ Георги Анастасов, Борис Цветков и Георги Кадиев.

След спорове в пленарна зала предложението беше прието с гласове на депутати от всички парламентарни групи. 

По думите на Георги Кадиев законовият лихвен процент е около 0,1% плюс 10%. По думите на депутата с приетия текст се слага таван от около 50,5% за годишна лихва по всички потребителски кредити, включително ипотечните и т.нар. „бързи“. Така депутатите одобриха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута.

Социалистът добави, че всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, ще се считат за невалидни, информира БТА. По думите му приетите промени не засягат банките, защото техните лихви били далеч под 50%, а се отнасяли за „кожодерските фирми“ за бързи кредити, които слагали и до 1200% годишна лихва по кредит. 

 

Това обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме, ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно”, заяви Георги Кадиев. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...