Таксите за усвояване и управление на потребителски кредит падат

28.03.2014 | 10:26
по статията работи: Десислава Маданска
Депутатите приеха изменения в Закона за потребителския кредит на второ четене
Таксите за усвояване и управление на потребителски кредит падат

Пи теглене на потребителски кредит клиентът вече няма да заплаща такси за усвояване и управление на заема. Това става възможно, след като депутатите приеха на второ четене изменения и допълнения в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев и група народни представители.

Според промените кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие. Видът, размерът и действието, за което се събират такси и/или комисиони, трябва да бъдат ясно и точно определени в договора за потребителски кредит.

Йордан Цонев обясни, че има възможност когато се ограничат едни такси, да се появят други. „В банковия пазар има сериозна, жестока конкуренция – над 30 банки са. Разчитаме на пазара. Опитваме се да сложим ограничения за неприсъщи такси – като такса усвояване или управление на кредита, което е специфична банкова дейност, работа е на банките“, коментира той.

По думите му основната цел е да има яснота и равнопоставеност между кредитора и кредитополучателя. По отношение на оскъпяване или намаляване на кредитите той посочи, че това е въпрос на пазара.

Депутатите приеха и текст, според който договорът за потребителски кредит се сключва в писмена форма, на хартиен или друг траен носител, по ясен и разбираем начин, като всички елементи на договора се представят с еднакъв по вид, формат и размер шрифт – не по-малък от 12, в два екземпляра – по един за всяка от страните по договора.

Едностранна промяна на общия разход по кредита за потребителя се допуска, когато са налице едновременно следните условия: в договора за кредит изрично е предвидена възможност за увеличаване и за намаляване на общия разход по кредита; обстоятелствата, приложими към промяната на общия разход по кредита са описани в договора, обективно са обосновани и не зависят от волята на кредитора, информира агенция „Фокус“. Всяка уговорка, която противоречи на условията или ги заобикаля, е нищожна, гласуваха още депутатите.  

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...